Netherlands

Klaassen wil Ajax én oude fans in Liverpool een plezier doen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

In het shirt van Ajax keert Davy Klaassen dinsdagavond terug in Liverpool, de stad waar hij een seizoen voor Everton voetbalde. "Ik denk dat ik mijn oude supporters een plezier doe door te winnen", zegt Klaassen lachend. "Bij Everton gunnen ze de stadgenoot niets. De rivaliteit is groot, heel groot."

Klaassen weet hoe het is om op Anfield te voetballen, net als Daley Blind en Dusan Tadic. De sfeer in het stadion was voor de uitbraak van het coronavirus uniek. Al die fans die vlak voor de aftrap uit volle borst 'You'll Never Walk Alone' zingen. Op The Kop, de steile tribune achter een doel, ging het er altijd 90 minuten oorverdovend te keer. "Het zal nu anders zijn zonder fans", beseft Klaassen. "Maar we zullen nog steeds vol aan de bak moeten."

Ajax heeft eigenlijk alleen iets aan een overwinning, als Atalanta zoals verwacht van FC Midtjylland wint. In dat geval volstaat een gelijkspel over anderhalve week tegen Atalanta voor een plek in de achtste finales. Bij een nederlaag of gelijkspel in Engeland moet Ajax de Italianen normaal gesproken in het laatste groepsduel verslaan om verder te bekeren in de Champions League. "Wij spelen altijd voor de winst. Maar we zullen het daar lastiger krijgen dan Atalanta", doelt hij op de zege van de Italianen op Anfield (0-2). "Ik denk niet dat Liverpool nog een keer met jeugdspelers op het middenveld en in de achterhoede gaat spelen."

Klaassen merkte de afgelopen maanden dat er veel veranderd is bij Ajax toen hij voor Everton en Werder Bremen speelde. In zijn jaren bij de club uit Amsterdam verloor hij vier duels met Real Madrid met de veelzeggende doelcijfers 0-12. Nu is Ajax onder trainer Erik ten Hag op vreemde bodem al ruim twee seizoenen ongeslagen op het hoogste Europese niveau. Zelfs bij Real Madrid (1-4), Juventus (1-2) en Tottenham Hotspur (0-1) werd gewonnen. Bayern München (1-1) en Chelsea (4-4) ontsnapten met een gelijkspel.

"Aan alles merk je dat het niveau nu veel hoger is", zegt Klaassen. "Voor jeugdspelers is het nu veel lastiger om het eerste elftal te halen. De spelers die nu mogen invallen, maken ons nauwelijks zwakker. Dat is wel genieten. Ik denk niet zo zeer dat de eredivisie zwakker is geworden. Het ligt vooral aan ons dat we veel wedstrijden makkelijk winnen. En het scheelt natuurlijk dat we alle nationale topwedstrijden pas na de winterstop spelen. Maar het lijkt me logisch dat er in de Champions League andere dingen worden gevraagd dan in de eredivisie. We kijken uit naar het duel met Liverpool."

Football news:

Neville vergeleek Liverpool met Coventry na Manchester United ' s overwinning. Waarschijnlijk vanwege de kleur van het uniform
Vladimir Gazzaev hield de eerste trainingssessie met Siena
Alessandro Costacurta: Inter zijn de favorieten voor zowel de Milan derby en de Scudetto
De Valencia speler testte positief op antigenen. Gisteren was een match met Attico
Tottenham was een van de beste clubs in de Premier League. Manchester United, Arsenal, Brighton and Man City-in de top 5, Liverpool-7
Manchester United en Liverpool deden een show in de cup. De sponsor van het entertainment is de stoutmoedige posities van Trent en Rashford (Verenigd hebben dit voordeel beter gerealiseerd)
Roman Abramovich: de status van Lampard in Chelsea blijft onwrikbaar. Hij is een iconisch figuur voor de club