Netherlands

Kinderen slachtoffer van seksueel misbruik en geweld bij SOS Kinderdorpen

Kindermisbruik Uit intern onderzoek blijkt dat tussen de jaren negentig en het recente verleden tientallen kinderen die door SOS Kinderdorpen werden opgevangen slachtoffer zijn geworden van seksueel misbruik en geweld.

Tientallen kinderen en jongeren die tussen de jaren negentig en het recente verleden opgevangen werden door SOS Kinderdorpen zijn slachtoffer geworden van seksueel misbruik en geweld. Dat blijkt uit intern onderzoek, zo laat de internationale hulporganisatie weten in een verklaring. In totaal werden in vijftig instellingen verdeeld over twintig landen misstanden vastgesteld, uiteenlopend van fysiek geweld tegen kinderen en adolescenten tot gevallen van seksueel misbruik. Ook zijn er gevallen van corruptie en fraude ontdekt.

Volgens SOS Kinderdorpen blijkt uit verschillende interne rapporten dat er sinds de jaren negentig voorvallen zijn geweest waarin niet voldoende actie tegen daders is ondernomen of waarin niet naar kinderen of medewerkers geluisterd werd. Om misstanden in de toekomst te voorkomen wordt een systeem met ombudsmannen opgezet, zegt de organisatie. Daar kunnen kinderen die opgevangen worden terecht met hun klachten.

Vergeving

De topman van de organisatie, Wilfried Vyslozil, vraagt de slachtoffers van het misbruik en geweld om vergeving en zegt een uitgebreid onafhankelijk onderzoek naar de verschillende zaken op te gaan zetten. Hij wil hierin „meedogenloos open en transparant” zijn. De betrokken kinderen zullen worden opgespoord en krijgen mentale en financiële bijstand. Indien mogelijk zullen daders worden vervolgd. „Dit druist in tegen alles waar wij voor staan”, schrijft de Nederlandse tak van de organisatie in een reactie.

SOS Kinderdorpen biedt hulp aan kinderen die niet door ouders kunnen worden verzorgd wegens armoede of huiselijk geweld en runt wereldwijd ruim drieduizend projecten. De organisatie biedt onderdak aan 65.000 kinderen in 137 landen en ondersteunt nog eens 347.000 mensen met sociale programma’s. Volgens het laatste jaarverslag bedroegen de inkomsten uit donaties en overheidssteun in 2019 1,4 miljard euro.

Football news:

De Spaanse fan gaat al sinds 1979 naar de wedstrijden van het nationale team. Hij kwam naar de Euro met de beroemde drum (hij zou het hebben verloren tijdens de lockdown)
Ronaldo verwijderde de gesponsorde Coca-Cola op een persconferentie. Cristiano is sterk tegen suiker-maakt er zelfs geen reclame voor
Zweden voorwaarts Isak: ik zou graag wat meer bezit hebben. Maar we zijn blij met het punt
Luis Enrique: Spanje probeerde kansen te creëren, maar het veld was niet de beste. Spelers klaagden
Laporte op Morata ' s blunder: hij zal de mond van iedereen te sluiten door het scoren van drie doelpunten in de volgende wedstrijd
Messi scoorde uit Chili ' s vrije trap. Hij werd de recordhouder van Argentinië voor doelpunten in officiële wedstrijden
Spanje scoorde 2 schoten op doel in de 2e helft tegen Zweden-beide na 89 minuten