Netherlands

Kernenergie houdt iedereen verdeeld

Hoorzitting Tweede Kamer De Tweede Kamer werd woensdag bijgepraat door experts over de rol van kernenergie. Te duur, onveilig of juist onmisbaar?

Welke rol kunnen nieuwe kerncentrales in Nederland spelen als over tien jaar bijna driekwart van de stroom door duurzame bronnen als wind en zon wordt opgewekt? Dat was de vraag die woensdag centraal stond bij een hoorzitting in de Tweede Kamer, waarvoor vertegenwoordigers van industrie en milieuorganisaties waren uitgenodigd.

De antwoorden lieten zich in veel gevallen raden. Kernenergie moet veel belangrijker worden, zei bijvoorbeeld Carlo Wolters die namens EPZ de enige kerncentrale exploiteert die Nederland rijk is. Naast die bestaande centrale in het Zeeuwse Borssele, kunnen wat hem betreft twee nieuwe worden bijgebouwd. Hij schetste de Kamerleden direct de voorwaarden: tijdens de bouw geen aanpassingen in ontwerp en regelgeving en de overheid moet „het eventuele marktrisico afdekken”.

Met die eisen raakte Wolters de kern van de politieke discussie. Is kernenergie niet een dure oplossing als centrales vooral worden gebruikt als achtervang voor duurzame stroomproductie? Kunnen dan niet beter gascentrales worden ingezet? Dan moet wel de CO2-uitstoot worden afgevangen, want de doelstelling blijft dat die uitstoot in 2030 gehalveerd moet zijn en in 2050 bijna nul.

Over de al of niet zinvolle inzet van kernenergie had energie- en klimaatminister Wiebes (VVD) experts van ENCO gevraagd om onderzoek te doen. De conclusie van het Oostenrijkse instituut was dit jaar duidelijk: kernenergie kan bij een gelijk speelveld altijd in prijs concurreren met bijvoorbeeld energie uit wind en zon.

„Amateuristisch broddelwerk”, concludeerde John Kerkhoven van consultant Kalavasta. En hij staat niet alleen in die kritiek. Kerkhovens Kalavasta kwam eerder, net als TNO, juist tot de conclusie dat kernenergie in de Nederlandse situatie (met veel zon en wind) „drie tot tien keer” duurder is dan andere oplossingen. Die conclusie kreeg van ENCO’s vertegenwoordiger Mario van der Borst woensdag dan weer het predikaat „broddelwerk”.

Lange tijd is kernenergie in de Nederlandse politiek onbesproken geweest, maar sinds een jaar trachten met name VVD en CDA het thema weer op de agenda te krijgen. Met onderzoeken en hoorzittingen, en ook is Wiebes op initiatief van de VVD-fractie een marktconsultatie begonnen. Daarbij wordt bekeken of bedrijven in kernenergie willen investeren. Probleem voor de pleitbezorgers van kernenergie is wel dat recente projecten in Engeland, Frankrijk en Finland veel duurder uitkomen en op jaren vertraging kunnen rekenen. Juist de onzekerheid en de risico’s maken financiering erg duur.

Daarnaast speelde de vraag in de Kamer in hoeverre de kosten voor verzekering, de verwerking van het kernafval en de uiteindelijke sloop door de centrale worden gedragen. Het goede nieuws is volgens Wolters van Borssele dat de nieuwste centrales in het buitenland juist weer goedkoper blijken te zijn.

Die opmerking leidde bij Jan Haverkamp van Greenpeace tot een diepe zucht. „Ik ben geschrokken van de desinformatie die hier vanmiddag in de Kamer is rondgestrooid. Ook in dit geval. Overal is sprake van oplopende kosten. Niet voor niets vraagt de sector om subsidie. Om Eurocommissaris Frans Timmermans te citeren, kernenergie heeft geen business case.”

Football news:

Golovin over de bijnaam Tsaar: niets meer dan een grap. Dit is noodzakelijk voor de media en fans, maar ik ben een voetballer
David De Gea: Ik probeer een leider te zijn voor Manchester United. Ik heb de ervaring van het winnen van grote titels hier
Het voelt alsof we al 10 jaar samenwerken! Chelsea stars nam maandag afscheid van Lampard, Chelsea ging officieel uit elkaar met Frank Lampard. We hebben al een reeks gebeurtenissen beschreven die aan het ontslag voorafgingen. Ondanks geruchten over problemen binnen het team, reageerden veel spelers op Frank ' s ontslag. We hebben de belangrijkste reacties van de Chelsea sterren verzameld. Hier zijn respect, woorden van dankbaarheid en vele goede wensen
Bayern München heeft een contract getekend met voormalig Basel striker Oberlen
Barcelona is Liverpool nog zo ' n 29 miljoen euro schuldig voor de transfer van Coutinho
Lazio voelde zich onoverwinnelijk voor covid. Ze hadden kunnen vechten voor de Scudetto
Lampard is nog een slachtoffer van Russische roulette in Chelsea. Dit is Abramovich 's stijl ... Voormalig Chelsea striker Chris Sutton heeft gesproken over Frank Lampard' s ontslag als Blues manager. Chelsea heeft Roberto Di Matteo ontslagen zes maanden nadat hij hen de Heilige Graal van de Champions League won. Ze ontsloegen Carlo Ancelotti in de gang van het Goodison Park Stadion. Het jaar daarvoor nam hij de Premier League en de beker. Ze vuren Frank Lampard nu na een slechte tijd af. Dit is de meest meedogenloze van de meedogenloze clubs. 52 dagen geleden, op 5 December, leidde Chelsea de Premier League. Er zijn 49 dagen verstreken, omdat ze geen 17 wedstrijden op rij hebben verloren in alle wedstrijden. In deze tijd kwam de eigenaar van de club, Roman Abramovich, tot de conclusie dat Lampard er niet mee omging. Dit is de ultieme manifestatie van kortetermijndenken. Lampard sprak van een adem van frisse lucht en positiviteit na het verslaan van Luton in de FA Cup op zondag. En nu wordt hij weer een slachtoffer van de Russische Roulette in Chelsea. Abramovich voegde een persoonlijke noot toe door een verklaring af te leggen, iets wat hij met geen enkele andere coach heeft gedaan, en het was leuk, maar hij gaf Lampard nog steeds een schop onder zijn kont. Thomas Tuchel is onderweg en je kunt verwachten dat het eindigt in tranen. Tuchel zegt nooit Ja. Hij had ruzie met zijn voormalige werkgevers. Zijn afspraak zegt veel over Abramovich ' s houding. De Chelsea eigenaar is niet bezorgd over een lange termijn project-het gaat over winnen en het vinden van de snelste manier om het te bereiken. Hij vindt het niet erg om Tuchel aan te nemen en hem binnen 18 maanden te ontslaan als de Duitser één of twee grote trofeeën wint. Dit is Abramovich 's stijl, schreef Sutton