Netherlands

Kermiskoersen geschrapt: 'Enkel en alleen teleurstelling'

Renners missen bonus

12 minuten geleden Aangepast: 1 minuut geleden

Vorig jaar was het nog een groot feest Daags na de Tour, in Boxmeer. Beeld © Marcel Krijgsman

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van

De wielercriteriums in de dagen na de Tour de France horen bij het wielrennen als een bord pasta en zere benen. Niet dit jaar. Door de coronacrisis zijn alle kermiskoersen geschrapt. Voor alle betrokkenen is dat verdrietig, maar men is strijdlustig. "Mijn kop eraf als het volgend jaar niet doorgaat."

Ieder jaar worden in de dagen en weken direct naar de Tour tussen de tien en twintig wielercriteriums gereden, ook wel kermiskoersen genoemd. Het recept is eenvoudig: duurbetaalde wielersterren, aangevuld met een peloton aan mindere goden, rijden een uur lang korte rondjes voor een publiek van duizenden fans. Uiteindelijk wint - als bij een wonder - altijd de grootste naam.

Rotdag

De criteriums zijn een jaarlijks feest, waar de wielrenners flink mee kunnen verdienen, maar waar vooral de plaatselijke middenstand van profiteert. Dit jaar is alles anders.

Eigenlijk zou het vandaag in het Brabantse Boxmeer een wielerfeest zijn waar velen het hele jaar naar uitkijken. Maar het is een rotdag nu, vertelt Pierre Hermans, organisator van het criterium Daags na de Tour.

Niks aan te doen

"Rouw is een groot woord, maar er zijn veel mensen die het enorm vervelend vinden", vertelt hij aan de telefoon. Als organisator is hij zelf natuurlijk een van die mensen, maar ook voor de duizenden liefhebbers die er jaarlijks op de koers afkomen en voor de vrijwilligers is het balen.

Vervelend of niet: de keuze was niet moeilijk. "Weet je. Het is zoals het is. We kunnen er niks anders van maken", zegt Hermans gelaten.

Toen de Tour verzet werd van juli naar september, speelde de organisatie nog even met de gedachte om het criterium toch nog te organiseren, maar al snel bleek dat het niet ging lukken, met alle beperkingen die er gelden.

Reputatie en gezondheid op het spel

Bovendien, zegt Hermans, wil je ook als organisator niet dat je evenement zorgt voor een golf aan nieuwe besmettingen. In het Limburgse Heerlen denkt organisator Chris Tiekstra van het jaarlijkse criterium aldaar er precies hetzelfde over. "Het is razend druk op die feestjes. Als er daarna een piek komt… dat wil je niet voor de volksgezondheid en je naam is naar de ballen."

Ook de RaboRonde van Heerlen, zoals de koers tegenwoordig heet, is afgeblazen. Het evenement zou gewoonweg niet georganiseerd kunnen worden, met alle regels die gelden.

Een bijkomend probleem: je hebt een hospitalityruimte nodig waar je sponsoren bij elkaar brengt, vertelt Tiekstra. Die kunnen daar netwerken. "Daar kwamen dan ook nog renners aan te pas. Dat is een doodzonde nu."

Sponsoren coulant

Voor de organisatoren is het niet doorgaan een grote domper. Want de voorbereiding begint haast een jaar van tevoren. Eigenlijk was alles al klaar toen bleek dat de boel niet door zou gaan, een paar maanden geleden. Alleen de toprenners moesten nog worden geboekt.

Toch vallen de hardste klappen niet bij de kermiskoersen zelf. Beide organisatoren komen er genadig vanaf, zeggen ze. Sommige sponsoren vragen hun geld terug, maar vooral de grotere sponsoren schuiven het geld door naar volgend jaar, of vragen maar een gedeelte terug, zeggen Tiekstra en Hermans.

Aan de inkomstenkant valt het allemaal reuze mee dus. En aan de uitgavenkant blijken de bedrijven waarmee ze zaken doen coulant.

Renners missen flinke bonus

Voor de grote wielersterren is het ook jammer dat de criteriums niet doorgaan. De gele trui, als die komt, kan al snel zo’n 50.000 euro opstrijken om een uurtje rondjes om de kerk te fietsen. Winnaars van nevenklassementen of andere bekende renners kunnen al snel duizenden tot tienduizenden euro’s verdienen door aan de start te verschijnen van een criterium.

Voor de rest van het kermiskoerspeleton is er een stuk minder te verdienen. Dat zijn vaak jonge wielrenners, nog zonder profcontract die voor een paar honderd euro of minder meekoersen. Maar voor hen gaat het dan weer niet om het geld. "Die nieuwelingen en junioren, die willen zo graag rijden. Die dag, die sfeer. Helemaal aangekleed. Het is de mooiste dag van het jaar. Nu is er enkel en alleen teleurstelling", aldus Hermans

'Het moet wel doorgaan'

"We hebben allemaal dingen besteld. Tenten, tribunes, containers, afzethekken. Dan moet je met die lui in conclaaf: wat gaan we doen? En ik moet zeggen, zonder uitzondering zeiden ze: 'je hoeft niet af te nemen, laat maar staan voor volgend jaar'", vertelt Tiekstra.

En dat is niet vanzelfsprekend, want juist in de evenementensector vallen harde klappen. "Voor hun is het heel sneu. Ze hebben het hele jaar niks te doen. Ik ken er die hebben tonnen en miljoenen geïnvesteerd. Die zitten met een kater", vult Hermans aan.

Om nog maar te zwijgen van de horeca, die zit te springen om extra klandizie. Hermans herinnert zich de gesprekken met ondernemers. "Het moet wel doorgaan hé, Pierre?", smeekten ze hem haast. Maar uiteindelijk bleek het gewoonweg niet mogelijk.

(vlnr) Wout Poels, Tom Dumoulin en Ramon Sinkeldam staan op het podium in Heerlen in 2018. (vlnr) Wout Poels, Tom Dumoulin en Ramon Sinkeldam staan op het podium in Heerlen in 2018.

Volgend jaar weer koers

Door de coulante leveranciers en sponsoren, staan de koersen er zelf helemaal niet slecht voor nu. "Wij zijn er niet slechter van geworden", zegt Tiekstra. "Normaal pers je alles eruit om die renners te krijgen." 

Maar dat hoefde nu dus niet, en verder hoefden er veel kosten niet gemaakt te worden en de andere kosten konden gewoon betaald worden door de sponsoren en wat steun van de overheid.

En dus zijn beide organisatoren vastbesloten om volgend jaar gewoon weer een koers te organiseren. "Volgend jaar gaat het door. We zijn niet boven de wet verheven, maar als er geen belemmeringen zijn: mijn kop eraf als het niet doorgaat", zegt Hermans strijdlustig.

Football news:

Bartomeu zal de wedstrijd tegen Ferencvaros missen vanwege de begeerte van een familielid. De voorzitter van de Barca wil naar de wedstrijd met Real Madrid. De president van Barcelona, Josep Bartomeu, zal de Champions League wedstrijd van vandaag tegen Ferencvaros missen. De 57-jarige manager zal niet naar de wedstrijd kijken vanuit de VIP box in het kamp Nou, omdat hij contact had met een familielid die het coronavirus had. Bartomeu ' s eerste PCR test voor COVID-19 was negatief. De Catalaanse President hoopt op 24 oktober in het stadion te kunnen verschijnen tijdens de Clasico met Real Madrid. Om dit te doen, moet hij slagen voor de tweede test en een negatief resultaat krijgen. Op 1 en 2 November komt de Raad van bestuur van Barca bijeen om de kwestie van een motie van wantrouwen tegen Bartomeu te bespreken. Het vereiste aantal handtekeningen is al verzameld. Het is mogelijk dat Barca niet genoeg geld heeft om hun salaris te betalen. Het is geen virus, het is een management leugen.Econoom over de financiën van de club
Liverpool en Manchester United behoren tot de clubs die een Europese Premier League willen oprichten. Volgens Sky Sports zijn Liverpool en Manchester United hierbij betrokken. Het nieuwe toernooi zal in 2022 van start gaan en ze willen het midden van het seizoen houden onder auspiciën van de FIFA. Verwacht wordt dat er 18 teams aan zullen deelnemen. Ongeveer een dozijn clubs uit Engeland, Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië, waaronder Barcelona, Attico, Real Madrid, Bayern München, PSG en Juventus, zijn al gevraagd over hun mogelijke deelname aan het toernooi. Vijf Engelse clubs zullen aan het project kunnen deelnemen. Er zij op gewezen dat deze kwestie reeds is besproken door vertegenwoordigers van Manchester City, Tottenham, Chelsea en Arsenal. Er wordt momenteel naar investeerders gezocht. Het kan een JP Morgan Bank zijn. Het bedrag dat nodig is om de Europese Premier League te creëren is 4,6 miljard pond. De FIFA en de UEFA weigerden commentaar te leveren op deze informatie. Voorheen begonnen Liverpool en Manchester United een project van radicale vernieuwingen in het Engelse voetbal. Hun voorstellen omvatten onder meer het verlagen van de Premier League van 20 naar 18 teams, het annuleren van de League Cup en de FA super Cup, het veranderen van de financieringsstructuur en het toekennen van extra geld aan de Engelse voetbalbond (EFL). Er wordt ook voorgesteld de top-6 clubs en Everton, Southampton en West ham een speciale status te geven die hen in staat stelt elk besluit over de Premier League te aanvaarden of te verwerpen. De bond heeft dit initiatief al verworpen
Thibaut Courtois: real wil de Champions League winnen en La Liga
Tiago en Matip trainden vandaag niet met Liverpool. Ze zullen waarschijnlijk niet Spelen Ajax
Griezmann zal niet terugkeren naar Attico vanuit Barcelona
Miranchuk maakte zijn debuut voor Atalanta in de Champions League wedstrijd tegen Midtjylland
De rivaal Krasnodar heeft een slimme coach: hij is bevriend met jonge sterren, werkte zelfs met Dembele, vertrouwde het centrum van het veld toe aan een 16-jarige