Netherlands

Keldermania nog niet losgebarsten in Barneveld: 'Dat is toch een wielrenner?'

Wanneer een Nederlander een grote kans maakt op de eindwinst in de Giro d’Italia zou het hele thuisdorp in de ban moeten zijn van de roze trui. Dus nu Wilco Kelderman de leiderstrui draagt in de wielerronde, leeft heel Barneveld mee, toch? Nou, dat valt vies tegen.

De Keldermankoorts lijkt nog steeds niet te zijn uitgebroken in de Gelderse plaats. Barneveld blijft opvallend nuchter, sterker nog: veel bewoners weten niet eens wie Wilco Kelderman is. “Er begint een vaag belletje te rinkelen”, zegt een inwoner. Een ander vraagt voor de zekerheid: “Dat is toch een wielrenner?”

Het kippendorp kleurt dus nog niet echt roze. “Dat zal Barneveld nooit doen, Barneveld kleurt vooral zwart”, lacht een bewoonster. Zelf volgt ze de verrichtingen van haar plaatsgenoot wel. “Hij zal het zwaar krijgen in de tijdrit, en in de bergetappe, maar hij is nu zo dichtbij. Ik geloof er echt in.”

Roze taarten

Bakker Jaap van der Veer is een van de weinige lokale ondernemers die inspringt op het succes van zijn plaatsgenoot. Hij heeft voor de gelegenheid zelfs roze taarten gebakken, met de afbeelding van wielerheld of een fiets erop. “Ik heb gisteren gekeken naar de bergetappe, dat was fantastisch. Ik zat echt op het puntje van mijn stoel. Zo van: gaat ‘ie het nog halen?”

Lees ook: Nederlander Wilco Kelderman nieuwe leider in Giro d’Italia

Ook in de plaatselijke fietsenwinkel gaat de Giro niet ongemerkt voorbij. De tv staat er iedere middag aan en eigenaar Roy Barten heeft zelfs prominent een tenue van Kelderman in zijn zaak. “Dit is onze grote trots. Het tijdritpak van Wilco, wat we een jaartje geleden van zijn vader hebben gehad. Het is echt gedragen, en z’n handtekening staat er zelfs op.”

Spannend slotweekend

Kelderman krijgt in Italië nog twee lastige etappes voor zijn kiezen. Morgen is er een zware bergrit en zondag eindigt de ronde met een tijdrit van 16 kilometer. De Barnevelder verdedigt een voorsprong van 12 seconden tegen eigen ploeggenoot Jai Hindley, de grootste concurrent lijkt Tao Geoghegan Hart op 15 tellen. Als hij de komende dagen minder dan die handvol seconden verliest, wordt hij na Tom Dumoulin in 2017 de tweede Nederlander die de roze trui mee naar huis mag nemen.

Wethouder sport Didi Dorrestijn sluit bij een eventuele eindwinst een huldiging zeker niet uit. “Als het zo mag zijn, als ‘ie echt met de roze trui naar Nederland komt, dan gaan we zeker iets doen. We leven helemaal mee met Wilco vandaag. Aan de buitenkant zie je het niet altijd, maar in ons hart wel.”

Football news:

Maradona ' s spel was verrukt Argentinië en verrukt ons allemaal. Hij was de beste die ik ooit heb gezien. Voormalig Braziliaanse spits Romario sprak over de dood van Ex-Argentina striker Diego Maradona door een hartstilstand. Mijn vriend, de legendarische Maradona, is overleden! Een Argentijn die de wereld veroverde dankzij de bal in zijn voeten, maar ook vanwege zijn positiviteit en unieke karakter. Ik heb meer dan eens gezegd dat van degenen die ik op het veld zag, hij de beste was. Zijn optredens over de hele wereld verheugden het hele land en verheugden ons allen. Ik zal nooit vergeten hoeveel plezier we samen hadden. Hij was nooit een tegenstander voor mij. Hij behandelde me als een broer. Hij is te vroeg vertrokken. De Argentijnen knuffelen, zijn familie knuffelen. Dit is een groot verdriet. Ga met God, broeder schreef Romario. De Argentijnse voetbalbond bevestigde de dood van Maradona: u bent voor altijd in ons hart
Napoli over de dood van Maradona: tot ziens, Diego
Zlatan Ibrahimovic: ik mis het Zweedse nationale team. Degenen die zich niet vervelen hebben hun carrière al beëindigd. Ik ben er nog niet
Ramos heeft geen aanbiedingen van andere clubs. Real Madrid is zijn prioriteit
De Argentijnse voetbalbond bevestigde de dood van Maradona: u bent voor altijd in ons hart
Neymar staat niet eens in de top 30 van Europa ' s beste spelers. Ik geloof het niet. Barca presidentskandidaat Freisha van de Braziliaanse presidentskandidaat Tony Freisha van Barcelona heeft gezegd dat hij PSG Neymar niet naar de club zal terugsturen als hij de verkiezingen wint. Ik weet zeker dat ik niet zou proberen Neymar te tekenen. Door de manier waarop hij de club verliet, en ook door zijn spel-hij staat zelfs niet in de top 30 van de beste spelers in Europa op dit moment vertelde Freisha Cadena Ser. De 28-jarige Braziliaan scoorde 2 goals en 3 goals in 5 Ligue 1 wedstrijden dit seizoen. Neymar werd verboden op Twitch. Hij draaide de stroom op het echte aantal Richarlyson (hij had 10.000 posten)
Lineker over Maradona: verreweg de beste speler van mijn generatie en waarschijnlijk de grootste voetballer aller tijden