Het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo publiceert een karikatuur van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan op de cover van het nummer dat woensdag verschijnt. Dat heeft het tijdschrift dinsdag aangekondigd op Twitter.

Op de voorkant van de nieuwe editie is Erdogan te zien - zittend in een stoel met een blikje in de hand. Met zijn andere hand tilt hij het kledingstuk van een gesluierde vrouw op. De billen van de vrouw zijn hierdoor te zien, waarop de gekarikaturiseerde Erdogan "Oeh! De profeet!" zegt. De spotprent draagt de titel: "Erdogan, privé is hij heel plezant".

De publicatie komt in een tijd met oplopende spanningen tussen Turkije en Frankrijk. Nadat vrijdag een 47-jarige Franse geschiedenisleraar door een 18-jarige moslimjongen werd onthoofd voor het tonen van Charlie Hebdo-spotprenten van profeet Mohammed, sprak de Franse president Emmanuel Macron zich uit.

Hij zei onder meer: "Samuel Paty werd vermoord omdat de islamisten onze toekomst willen en omdat ze weten dat ze die nooit zullen krijgen dankzij stille helden zoals hij." Hierop riep Erdogan dinsdag op tot een boycot van Franse producten omdat Macron de islam vijandig gezind zou zijn.

Op 7 januari 2015 kwam twaalf personen op de redactie van Charlie Hebdo om bij een terroristische aanslag. De aanleiding voor de aanslag was de publicatie van spotprenten van profeet Mohammed.

In september, in de aanloop naar het proces tegen verdachten van de aanslag, publiceerde Charlie Hebdo opnieuw spotprenten van de profeet Mohammed, die eerder voor de broers Kouachi aanleiding waren om de redactie aan te vallen. "We zullen nooit gaan slapen, we zullen nooit opgeven", zei hoofdredacteur Laurent 'Riss' Sourisseau toen.

De voorkant van het nieuwe nummer van Charlie Hebdo met een karikatuur van Erdogan op de cover. (Foto: Charlie Hebdo)