Netherlands

Kamer wijst op belang van dialoog met Rus

De Tweede Kamer is het op grote lijnen eens met de strategie van het kabinet om Rusland met druk én dialoog tegemoet te treden. Op onderdelen wil het parlement bijsturen.

De Kamer sprak maandag met minister Blok (Buitenlandse Zaken) over de Ruslandstrategie van het kabinet. De bewindsman zette die eind vorig jaar in een brief uiteen, met als kernpunten enerzijds druk uitoefenen op Rusland, en anderzijds de dialoog aangaan en selectief samenwerken.

Diverse partijen willen dat er dat er op het punt van dialoog een tandje bij komt. Zo vroegen PvdA, SP, GroenLinks en SGP de regering in een motie om met een uitwerking te komen van de wijze waarop de intensivering van de dialoog en/of de functionele samenwerking gestalte zal krijgen, „in het bijzonder op het terrein van cultuur, wetenschap en onderwijs.”

Ook D66’er Sjoerdsma brak een lans voor dialoog. „Als wij ons niet goed kunnen verhouden tot het Kremlin, laten we er dan in ieder geval voor zorgen dat wij ons wel goed verhouden tot de Russische bevolking”, aldus Sjoerdsma. Het zou goed zijn als journalisten, studenten en wetenschappers, onderzoekers en kunstenaars vaker naar Nederland en naar de EU komen, meent hij. „Om hier onze vrijheden en gelijkheden op te snuiven, om hier kennis te maken met onze democratie en rechtsstaat, in de hoop dat dat besmettelijk is.” D66 diende mede namens CDA, CU, SGP en GroenLinks moties in om de visumprocedures voor bepaalde groepen te versimpelen en in Europees verband te pleiten voor uitbreiding van de voor Russische studenten beschikbare studiebeurzen.

Naast dialoog blijven sancties voor de meeste partijen ook van belang. De Roon (PVV) zorgde voor reuring door te zeggen dat Nederland de sancties vanwege de illegale annexatie van delen van Oekraïne ter discussie moet stellen, en de vraag te stellen hoe lang nog doorgegaan moet worden met sancties vanwege de annexatie van de Krim.

Blok wilde niet oordelen over de aanleg van de gaspijplijn Nordstream 2, die Rusland via de Baltische zee met West-Europa moet verbinden. GL-Kamerlid Van den Nieuwenhuizen sprak van een „geopolitieke gijzeling waar we onszelf in manoeuvreren als we instemmen met de Nordstream 2 op deze manier.” Sjoerdsma noemde het project „een geopolitieke wurgslang.” De SGP wil dat de regering zich ook in EU-verband blijft inspannen voor het minimaliseren van de afhankelijkheid van Russisch gas.

Football news:

Hoogtepunt van de maand: de Rangers vooruit scoorde van 50 meter (het verste doelpunt in de geschiedenis van de Europa League). Gerrard zegt dat hij nog nooit iets mooiers gezien heeft dan pure waanzin
Mourinho op 3:0 met LASK: moeilijke tegenstander, maar Tottenham speelde zo dat de overwinning leek gemakkelijk
Stefano Pioli: Milaan is geen gewoon team. Hij speelt met minder toewijding na de Derby
Barca spelers-verslag over loonsverlagingen: we gaan niet tolereren dat de club onze rechten schendt. De deelnemers in de brief reageerden op het verzoek van de directie om loonsverlaging en gaven uiting aan hun ontevredenheid. Marca met betrekking tot El Mundo onthult enkele details van de brief. Wij zullen niet accepteren dat Barcelona onze rechten schendt met de argumenten in hun boodschap. Zij zijn van mening dat de enige manier om de kosten te verlagen is door gezamenlijke actie van alle groepen en delen van de club. Tegelijkertijd geven zij echter in duidelijke tegenspraak toe dat sommige van de genoemde groepen en afdelingen reeds de economische aanpassingen hebben doorgevoerd die zij wensen, luidt de tekst van de brief. In de brief van de spelers staat dat het team op dit punt eensgezind is, ondanks het feit dat Marc-Andre Ter Stegen, Clement Langle, Frankie De Jong en Gerard Pique onlangs hun contracten hebben verlengd
Milaan zijn 21 wedstrijden ongeslagen in alle wedstrijden. Volgende wedstrijd-met Roma
Een jaar geleden werd er een bos geplant in het rivaliserende CSKA stadion. De auteur heeft aandacht besteed aan het kappen van bomen
De wedstrijd werd gespeeld door een team van scheidsrechters onder leiding van Andris Treymanis. Portugal was de eerste die video-replays gebruikte. Na wat ik zag in deze wedstrijd, moet ik mijn excuses aanbieden aan alle scheidsrechters en video assistenten in ons land, omdat ze competent werken, in tegenstelling tot wat hier gebeurde. Het moment met Fabio Vieira is geen overtreding, aangezien de zwaarste momenten soms niet werden gestraft. Een straf voor een overtreding van Pepe zou in elk land ter wereld zijn toegekend, maar niet hier. We hebben geleden, zei conceição Eleven Sports