Netherlands

Kamer staat stil bij werkhervatting in 1945

Op feestelijke maar ook sobere wijze stond de Tweede Kamer vrijdag stil bij het feit dat zij precies 75 jaar geleden, na ruim vijf oorlogsjaren, weer voor het eerst bijeen kwam.

Het moet een bijzonder gebeuren zijn geweest, op 25 september 1945. Na vijf jaar Duitse bezetting namen de bewoners van het Binnenhof weer bezit van de Kamergebouwen. Kamervoorzitter Van Schaik opende de vergadering, waarin overigens een kwart van de vroegere Kamerleden gemist werd: overleden, omgekomen in concentratiekampen, of uitgezuiverd.

Vrijdag herdacht de Tweede Kamer die gebeurtenis, in een bijzondere bijeenkomst in de oude vergaderzaal. „Om stil te staan bij de impact van de oorlog en de waarde van onze parlementaire democratie”, zei oud-Kamervoorzitter Gerdi Verbeet, die de bijeenkomst in goede banen leidde.

Verder werd het woord gevoerd door drie nazaten van Kamerleden van destijds: door een kleinkind van Van der Goes de Naters (PvdA) en van Tilanus (CHU), door een dochter van Bruins Slot (ARP).

Historica Carla Hoetink, auteur van het pas uitgekomen boek ”Terug naar het Binnenhof ”, schetste de sfeer op die eerste vergaderdag in september 1945. „Kranten hadden er veel aandacht voor. Zij schetsten het gebeuren als een feest voor de democratie. De Maasbode kopte: ”Ontwaakt als Doornroosje”.”

Football news:

Salzburg coach Marsh: Attico verschilt niet van Lokomotiv in hun spelstijl. Het verschil in het niveau van de spelers
Bartomeu en zijn directeurs kunnen morgen ontslag nemen als de motie van wantrouwen niet wordt uitgesteld.Het management van Barcelona wil geen motie van wantrouwen in club President Josep Bartomeu houden. De Catalaanse club deed een beroep op de Generalitat (regering) Catalonië om de stemming, die gepland was voor 1 en 2 November, uit te stellen, maar werd geweigerd, ondanks de aanbevelingen van de regering om thuis te blijven en de noodtoestand opgelegd. Bartomeu en zijn team kunnen morgen ontslag nemen als de generale staf het besluit goedkeurt om een stemming te houden over de goedgekeurde data. Volgens Diario Sport, heeft de Barca President zijn raad van Bestuur al meegedeeld dat het ontslag van het hele management morgen kan worden aangekondigd
Luka Modric: zou de Gouden Bal inruilen voor Kroatië dat het WK
We hebben Bale ' s golfvaardigheden met de profs uit elkaar gehaald. Het lijkt erop dat Gareth 15 uur per week traint.Het blijkt dat hij ooit zijn leven riskeerde
Alli werd niet opgenomen in Tottenham ' s bod voor de wedstrijd tegen Burnley, hoewel hij niet gewond was
Isco: Zidane verandert me in de 50-60e minuut of zelfs in de helft van de tijd, en laat me vrij in de 80e
Pirlo op Ronaldo ' s optimale positie: begin van links naar binnen en ga naar het midden. Hij kan naast Morata of Dybala