Netherlands

Kamer kritisch op grondwetswijzigingen Ollongren

Foto: ANP

Het is vooralsnog spannend of het kiesstelsel wordt vernieuwd. Voorgestelde grondwetswijzigingen van minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) kregen woensdag kritiek tijdens een overleg met de Tweede Kamer. Vooral kleine partijen maken zich zorgen.

De Eerste Kamer moet anders worden gekozen, als het aan Ollongren ligt. De helft van de senatoren zou elke drie jaar moeten worden vervangen, zoals ook gebeurde tot 1983. Zo krijgt de Senaat zijn “reflectieve, bedachtzame karakter” weer terug. De Provinciale Statenverkiezingen draaien zo bovendien minder om wie er in de Eerste Kamer komt. Statenleden kiezen de senatoren.

Maar hoe dat precies zal gaan, hoe bijvoorbeeld restzetels worden verdeeld en hoe de kieswet wordt gewijzigd, blijft nog onduidelijk. Dat levert kritiek op van de Tweede Kamer, onder wie Stieneke van der Graaf van coalitiegenoot ChristenUnie, die haar goedkeuring nog niet wil geven. De wijziging kan veroorzaken dat kleine partijen buiten de boot vallen, en het is nog niet duidelijk welke staten bij zo’n driejaarlijkse verkiezing mogen stemmen.

De minister vindt het gerechtvaardigd dat er nog geen volledige uitwerking is. “Bij een grondwetswijziging is per definitie heel vaak uitwerking in gewone wetgeving nodig,” verklaart ze. Steun kwam van coalitiepartijen VVD, D66 en CDA.

Een ander voorstel van Ollongren gaat over het wijzigen van de grondwet zelf. Nu wordt over zo’n wijziging twee keer gestemd door de Eerste en Tweede Kamer: een keer voor, en een keer na de Tweede Kamerverkiezingen. Ollongren wil dat die zogenoemde tweede lezing voortaan zal plaatshebben in een verenigde vergadering – waarbij de leden van de Eerste en de Tweede Kamer samen in debat gaan over de wijziging. Dat voorstel krijgt meer steun. SP-Kamerlid Ronald van Raak noemt het “heel aardig”. “Dat zorgt ervoor dat de Staten-Generaal een geheel zijn”.

De minister doet deze voorstellen aan de hand van adviezen van de staatscommissie-Remkes, die eerder adviseerde om het kiesstelsel te vernieuwen. Maar volgens de kritische partijen worden die aanbevelingen in de huidige voorstellen niet genoeg gevolgd.

Dinsdag wordt in de Tweede Kamer over de voorstellen gestemd.

Football news:

Bruno haalde in 2020 4 Player of the Month awards op. Ronaldo, Henry en Lampard hadden hetzelfde nummer-maar voor een carrière in de Premier League
Lev - de beste coach van het decennium in de nationale ploegen, Deschamps-2nd, Shevchenko-17e (IFFHS)
Hoofd van de Premier League: we vragen spelers niet te knuffelen en hun gedrag te veranderen
Milan had de middenvelder Torino Meite tot het einde van het seizoen gehuurd met de optie om Torino Salio Meite te kopen. De Rossoneri hebben de 26-jarige Fransman tot het einde van het seizoen ingehuurd met het recht om uit te kopen
Ramos speelde op pijnstillers met atletische als gevolg van knieproblemen
De presidentsverkiezingen van Barcelona zullen op vrijdag 7 maart plaatsvinden. De waarnemend President van Barcelona, Carles Tuskets, heeft een bijeenkomst georganiseerd. Het werd bijgewoond door drie kandidaten voor het presidentschap van de club: Joan Laporta, Victor Font en Tony Freixa. Op 7 maart waren voorbereidende verkiezingen gepland. Tijdens de bijeenkomst analyseerden we verschillende voorstellen, maar stopten op deze datum. Alles zal afhangen van de situatie met de pandemie. Eerder werd bekend dat de verkiezing van de president van Barcelona niet zal plaatsvinden op 24 januari, zoals oorspronkelijk gepland. De Catalaanse regering deelde de club mee dat vanwege de huidige anti-coronavirus beperkingen, een aanzienlijk deel van de potentiële stemgerechtigde deelnemers niet zal kunnen deelnemen aan de verkiezingen. Er zijn nog drie kandidaten over in de presidentiële race van Barca (nog een die in tranen uitbarstte). Hier zijn hun programma ' s en plannen voor Messi
Sir Alex Ferguson: gelukkig was ik met pensioen toen ik Liverpool in de afgelopen twee jaar zag spelen ( ' ) voormalige Manchester United manager Alex Ferguson deelde zijn mening over de prestaties van Liverpool in de afgelopen seizoenen. Gelukkig heb ik mijn carrière al beëindigd toen ik Liverpool de afgelopen twee jaar zag spelen, zei Ferguson. Vergeet niet dat Liverpool in 2020 voor het eerst in 30 jaar het Engelse kampioenschap won. Ferguson coachte Manchester United vanaf 1986-2013