Netherlands

Kabinet wil werk maken van extra eisen aan uitzendbureaus

De coronacrisis maakt de noodzaak om extra eisen aan uitzendbureaus te stellen alleen maar duidelijker, zegt minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees. Het kabinet kondigde al aan naar dit soort eisen te kijken, maar Koolmees kijkt nu naar verdergaande voorwaarden voor uitzendbureaus die vooral met arbeidsmigranten werken.

Zo overweegt het kabinet „eisen te koppelen aan de verplichte registratie van uitzendbureaus” bij de Kamer van Koophandel.

Zondag kwam aan het licht dat tientallen werknemers van een vleesverwerkingsbedrijf in Groenlo besmet zijn met het coronavirus. De vleessector draait grotendeels op arbeidsmigranten. Al eerder moesten arbeidsmigranten uit Velp in isolatie op een schip. Daarnaast zijn er grote zorgen om deze ‘kwetsbare groep’ omdat ze vaak met collega’s in kleine woningen samenwonen.

„Er zijn heel veel uitzendbureaus die hun werknemers goed behandelen, die er ook in de coronacrisis alles aan doen om mensen gezond en veilig te laten werken”, zegt Koolmees in debat met de Tweede Kamer over een plan van SP en ChristenUnie om misstanden met arbeidsmigranten aan banden te leggen. Maar „er zitten ook malafide bureaus tussen”, erkent de bewindsman.

Sommige van die foute uitzendbureaus worden bijvoorbeeld snel opgeheven als er een boete dreigt van de inspectie omdat de werkgevers de regels aan hun laars lappen die verspreiding van het coronavirus moeten tegengaan. „Een soort flitsfaillissement”, zegt Koolmees. Hij staat dan ook „positief” tegenover het plan om een waarborgsom te vragen aan uitzendbureaus. Als zo’n bedrijf op de fles gaat, kunnen de lonen en premies aan werknemers van dat bedrag betaald worden.

Branchevereniging ABU stelde eind vorig jaar al een waarborgsom van 100.000 euro voor om frauduleuze uitzendbureaus tegen te gaan.

Football news:

Simone Inzaghi op het scudetto gevecht: Lazio kijkt alleen naar zichzelf
Ntombela en Mourinho communiceren pas over twee weken. Toen vertelde de speler de coach dat hij Tottenham wilde verlaten
De ex-Real Madrid speler helpt bij het ontwikkelen van kunstmatige intelligentie in het voetbal. Deze functie is nuttig voor een coach, sportdirecteur en arts op hetzelfde moment
De 16-jarige striker Sherki heeft zijn contract met Lyon verlengd tot 2023. Real Madrid en Manchester United zijn geïnteresseerd in Hem
Mourinho weet hoe je een vuurtje moet aansteken in spelers
Blanc is een prioritaire optie voor Valencia. In de lijst van kandidaten, Marko Silva en Quique Flores
Voormalig Spartak Keeper Mitryushkin traint met Monaco (Sport-Express)