Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Kabinet wil groep die te weinig toeslagen ontving geen compensatie beloven

Door onze nieuwsredactie

Het kabinet wil niet beloven dat burgers die door een fout van de overheid minder toeslagen kregen en soms zelfs in de armoede belandden, hiervoor gecompenseerd worden. "Vergelijkbare situaties" laten namelijk zien dat zo'n operatie erg ingewikkeld is, waarschuwt minister Carola Schouten (Armoedebeleid).

Schouten bedoelt daarmee de vastgelopen compensatieregeling voor gedupeerden in het toeslagenschandaal. Haar prioriteit ligt bij voorkomen dat mensen in de problemen blijven zitten, zei ze in een debat met de Kamer.

De wildgroei aan sociale regelingen in Nederland heeft ruim tienduizend huishoudens "onbedoeld in de problemen" gebracht, gaf het kabinet deze week toe na Kamervragen naar aanleiding van een artikel in NRC.

Het gaat om samenwonende stellen voor wie de uitkering van één partner, bijvoorbeeld voor werkloosheid of arbeidsongeschiktheid, het enige inkomen is. Zij hebben recht op minder toeslagen dan een paar dat via de bijstand ook op of iets boven het bestaansminimum uit komt. Dat is een onbedoeld gevolg van ingewikkelde fiscale regels.

Schouten trekt zich de situatie 'enorm aan'

"Ik zeg allereerst dat dit niet goed is gegaan", zegt Schouten tegen een felle Kamer. Volgens de minister heeft een systeemfout ertoe geleid dat huishoudens in de armoede zijn beland. "Dat trek ik me enorm aan."

De bewindsvrouw noemt het extra pijnlijk dat achtereenvolgende kabinetten het probleem in de afgelopen zeven jaar niet hebben verholpen. Schouten wil ervoor zorgen dat de kwestie nu wel wordt opgelost. "Het zal niet de beste, mooiste oplossing ever zijn", geeft zij toe.

Verschillende Kamerfracties vinden dat het kabinet ook geld moet uittrekken voor compensatie. Schouten wil wel zoeken naar manieren om dat te doen, maar doet geen toezegging. "Ik wil er niet lichtzinnig over doen", zei de minister. Zo'n hersteloperatie kan "waanzinnig complex" zijn en het kabinet "weet nog niet wat erbij komt kijken".

Met valse beloftes zijn de getroffen gezinnen volgens Schouten nog verder van huis. "Dat vind ik niet eerlijk." Zij hield op aandringen van onder anderen PVV-Kamerlid Léon de Jong vol dat ze zaken eerst goed wil uitzoeken. "Dit is niet een casus zonder dilemma's."