Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Kabinet wil gedragscode seksueel wangedrag verplichten voor werkgevers

Door onze nieuwsredactie

Ministers Robbert Dijkgraaf (Onderwijs) en Karien van Gennip (Sociale Zaken) willen werkgevers verplichten een gedragscode voor seksueel grensoverschrijdend gedrag en een klachtenregeling in te stellen. Dat schrijven ze in een actieplan, dat ze vrijdag naar de Kamer hebben gestuurd.

Voor het plan is 11 miljoen euro nodig. Met wetten en regels willen de ministers voorkomen dat mensen over de grens van anderen heen gaan. Daarnaast moeten de regels ervoor zorgen dat mensen sneller worden bestraft als ze dat toch doen.

Het actieplan is een verzameling van acties en ideeën, waarvan een deel al wordt voorbereid. Zo lopen er onderzoeken naar seksueel grensoverschrijdend gedrag in de danssector, het onderwijs en op straat.

Het doel van het actieprogramma is om seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld tegen te gaan. Daarnaast moet het de schade beperken die dat gedrag veroorzaakt.

De richtlijnen van het actieplan

Voorstel om definitie 'seksueel misdrijf' te verruimen

Minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) stuurde in oktober vorig jaar al een voorstel naar de Tweede Kamer om de definitie van een seksueel misdrijf te verruimen. Zo moet het ook strafbaar worden om seks met iemand te hebben terwijl de ander weet of vermoedt dat diegene het niet wil, ook als er geen sprake is van dwang.

Dijkgraaf en Van Gennip willen ook dat de overheid eisen gaat stellen op het gebied van grensoverschrijdend gedrag als geld wordt uitgegeven, bijvoorbeeld voordat subsidies worden verstrekt. Het kabinet verkent de mogelijkheden om eisen te stellen nog.

De overheid wil inzetten op mannenemancipatie en seksuele voorlichting in het onderwijs. Verder wil ze medewerkers van onderwijs-, zorg en welzijnsorganisaties leren hoe ze seksualiteit bespreekbaar kunnen maken.

"Het moet normaal worden om met elkaar te bespreken wat je wensen zijn, waar je grenzen liggen en om elkaar aan te spreken als grenzen overschreden (dreigen te) worden", schrijft de overheid in een persbericht. Het kabinet wil mensen ook via campagnes bewuster maken.

Lees meer over:

Grensoverschrijdend gedrag Binnenland