Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Kabinet verhoogt volgend jaar minimumloon met 2,5 procent

Foto: ANP

Het kabinet gaat het minimumloon volgend jaar al verhogen. Dat is een jaar eerder dan gepland. Ingewijden bevestigen berichtgeving van de NOS. Door de hoge inflatie gaan de laagste inkomens er momenteel hard op achteruit.

In het coalitieakkoord is afgesproken dat het minimumloon met 7,5 procent omhoog gaat. Dat zou stapsgewijs gebeuren in 2024 en 2025. Maar tijdens het overleg over de Voorjaarsnota hebben de coalitiepartijen afgesproken volgend jaar al te beginnen met de verhoging. Daarna volgen dan nog twee jaren waarin het steeds met hetzelfde percentage stijgt.

Er is bovendien afgesproken dat de koppeling met de AOW in elk geval bij de eerste verhoging gehandhaafd blijft. In het coalitieakkoord was de koppeling met de AOW losgelaten. Dat leidde tot fel protest van de oppositie en de Eerste Kamer stemde zelfs tegen het loskoppelen van de AOW en het minimumloon. In de senaat heeft het kabinet geen meerderheid.

De coalitiepartijen overleggen al een een aantal weken over de Voorjaarsnota. Die moet worden aangepast omdat er miljarden meer zijn uitgegeven dan gepland. Dat komt onder meer door de inflatie (er kwam onder meer compensatie voor de hoge energierekening) en er moet financiële dekking gevonden worden voor compensatie voor betalers van de vermogensrendementsheffing, waarmee de afgelopen jaren miljarden euro’s onrechtmatig geïnd zijn. Ook wil de Kamer meer geld voor Defensie.

De verwachting is dat de vier regeringspartijen er deze week uitkomen. De Voorjaarsnota zou dan vrijdag door de ministerraad kunnen worden goedgekeurd.