Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Kabinet trekt 11 miljoen euro uit voor acties tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag

N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.

Actieplan Het kabinet wil de komende jaren werken aan meerdere maatregelen tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld. Zo wordt overwogen om een verplichte gedragscode voor op de werkvloer in de wet op te nemen.

Het kabinet maakt 11 miljoen euro vrij voor een actieprogramma om seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld aan te pakken. De komende jaren wil de coalitie zich onder meer richten op nieuwe wet- en regelgeving, publiekscampagnes en het realiseren van een veilige werkomgeving. Dat schrijven ministers Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, D66) en Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, CDA) vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De ministers overwegen ook een verplichte gedragscode in de wet op te nemen voor op de werkvloer en andere aanpassingen in wet- en regelgeving te doen. Zo wil het kabinet de Wet seksuele misdrijven verruimen, waarmee seksuele intimidatie in het openbaar en online strafbaar worden. Ook wordt ‘sekschatting’ met kinderen onder de zestien jaar verboden.

Verder is een belangrijk doel van het kabinetsplan het beperken van de schade na een incident met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat kan volgens het kabinet door slachtoffers en hun omgeving steun en hulp te bieden en door direct te handelen richting de daders. Ook zal er binnen het actieprogramma veel aandacht zijn voor de rol van omstanders, zodat zij seksueel grensoverschrijdend gedrag herkennen en weten wat ze kunnen doen als ze ermee in aanraking zijn gekomen.

Daarnaast moeten er richtlijnen komen voor organisaties op het gebied van preventie en het signaleren van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Op die manier moeten ze nagaan wat er nodig is voor een sociaal veilige (werk)cultuur. Het plan is onder meer in samenwerking met regeringscommissaris grensoverschrijdend gedrag Mariëtte Hamer opgesteld. Zij is onafhankelijk en adviseert het kabinet bij de totstandkoming en uitvoering van het actieprogramma.