Netherlands

Kabinet past coronanoodwet ingrijpend aan na forse kritiek

Coronavirus De corona-spoedwet wordt afgeslankt. Zo wordt de corona-app uit de wet geschrapt, bevestigen bronnen aan NRC.

Het kabinet gaat de aangekondigde corona-spoedwet sterk afslanken na kritiek van de Tweede Kamer. Zo is onder meer de omstreden corona-app uit de wet geschrapt. Ook de bevoegdheid van de politie om bij mensen thuis in te grijpen, is uit het voorstel gehaald. Dat bevestigen Haagse bronnen aan NRC.

Behalve druk vanuit de Kamer speelt ook tijdsdruk mee: vrijdag is de laatste ministerraad voor het zomerreces. De coronanoodwet moet de tijdelijke noodverordeningen vervangen die nu van kracht zijn. Daarop is nauwelijks democratische controle mogelijk, bijvoorbeeld door gemeenteraden. Volgens ingewijden kan de noodwet bovendien nu ook worden afgezwakt, omdat de coronacrisis in een kalmere fase zit, en er dus minder heftige maatregelen nodig zijn.

Ook volgens coalitiepartijen was het kabinetsvoorstel voor de noodwet te ingrijpend. De Tweede Kamer drong aan op een stevigere juridische basis. De Raad van State, de hoogste bestuursrechter, had eveneens grote bezwaren, net als een aantal privacywaakhonden. Critici vonden dat de wet de overheid te veel macht gaf.

Lees ook: ‘Coronamaatregelen beperken grondrechten, maar zijn verdedigbaar’, zegt Raad van State

In de Kamer dreigde onvoldoende steun te zijn voor de spoedwet. Achter de schermen werd daarom onderhandeld over aanpassingen. De beoogde ingangsdatum, 1 juli, kwam te vervallen en ook wat betreft de belangrijkste pijnpunten (de corona-app en de handhaving in woningen) werden aanpassingen gedaan. De corona-app kan onder meer worden gebruikt om mensen die in de buurt zijn geweest van een besmet persoon, te waarschuwen. Voor de app komt waarschijnlijk een aparte wet, bevestigen ingewijden.

Naar verwachting neemt het kabinet deze vrijdag een besluit over de aangepaste versie. Begin volgende week zou de wet dan mogelijk al in de Tweede Kamer kunnen liggen.

Football news:

Jan Obiak: ik wilde tot het einde van het seizoen tegen Real Madrid en Barca vechten. Dat hebben we niet gedaan
Kapustka verhuisde naar Legia. De middenvelder speelde 3 wedstrijden voor Leicester in 4 jaar en ging in bruikleen
Iker Casillas: Real Madrid verlaten was pijnlijk, maar dit is mijn thuis. Perez zei: Je zou hier moeten zijn
Upamecano over PSG: dit is de grootste club van Frankrijk. We zullen alles geven en proberen te winnen
Dembele mocht deelnemen aan de wedstrijd met Bayern. Hij heeft sinds November niet meer gespeeld
Porto tekende de Portugese doelman Ramos
Ferdinand op de Gouden Bal: als ik Levandovsky was, zou ik een petitie maken. Het is wreed