Netherlands

Kabinet ontkent verzoek burgemeesters om Black Friday te verbieden

Wel gesproken over drukte

4 minuten geleden Aangepast: 4 seconden geleden

Een rij voor de Zara in Eindhoven Beeld © ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Het kabinet heeft nooit het verzoek gehad om Black Friday te verbieden. Dat zegt een woordvoerder na uitspraken van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb hierover.

Volgens Aboutaleb hebben de 25 burgemeesters in het Veiligheidsberaad samen om een verbod gevraagd. "De 25 burgemeesters hebben gezegd: doe er wat aan. Maar het kabinet heeft besloten om dat niet te doen. Als je aan ziet komen dat dingen veel mensen op de been zouden brengen, dan ligt het voor de hand om te zeggen: misschien niet zo verstandig", zei Aboutaleb vandaag in Buitenhof.

Wel over drukte gesproken

Het kabinet ontkent dat er een verzoek is gekomen. Wel is er in algemeenheid gesproken over drukte in de winkelstraten, wordt vanuit het kabinet gezegd. Het kabinet laat ook weten dat zo'n verbod juridisch gezien lastig zou zijn. Bovendien hebben burgemeesters zelf de 'ruimte en bevoegdheid om in te grijpen' als dat mogelijk is.

Black Friday, waar winkeliers dagenlang stuntten met hun prijzen, heeft de hele week al voor enorme drukte in winkelstraten gezorgd. Daarbij is het nauwelijks mogelijk om 1,5 meter afstand te houden. Sommige steden, waaronder Rotterdam, besloten de winkels in het centrum eerder te sluiten.

Kan geen kwaad?

Volgens het Veiligheidsberaad heeft een oproep om drukte te vermijden wel effect gehad. "In het algemeen was het minder druk dan Black Friday vorig jaar." Daar waar het wel te druk was, is ingegrepen door burgemeesters, bijvoorbeeld door winkels eerder te sluiten.

Veel mensen denken dat het niet echt kwaad kan dat het wat drukker is. "We hebben een mondmasker op", zegt een winkelende man in deze reportage:

Voor de komende weekenden vrezen burgemeester opnieuw drukte. Burgemeester Rianne Donders van Roermond zei in een verklaring: "Wat mij de meeste zorgen baart is dat we zien dat grote groepen mensen hun koopjesdrang in deze tijd niet kunnen onderdrukken. Je kunt je dan ook afvragen of het kabinet Black Friday niet alleen online had moeten toestaan."

Belgen in de winkelstraten

Overigens zou de toestroom van Belgische bezoekers dit weekend ook een belangrijke rol spelen in de drukte bij steden en winkelcentra in het zuiden van het land. Dat zei het Veiligheidsberaad in een verklaring over de drukte in winkelgebieden.

Omdat de winkels ook de komende tijd dicht blijven in België, wordt dit een specifiek punt in het overleg van het Veiligheidsberaad met het kabinet morgen. Hij zegt dat burgemeesters er niet over gaan, maar vindt dat Nederland en België over de kwestie afspraken moeten maken.  

Miniatuurvoorbeeld

Liveblog:

Voorzitter Veiligheidsberaad vreest meer drukke weekenden in steden

Ook burgemeester Annemarie Penn van Maastricht maakte al een opmerking over bezoekers uit het buitenland. "Heel teleurstellend om te zien dat met name (buitenlandse) toeristen zich niet aan de maatregelen en adviezen houden!", stelde ze op Twitter. In Maastricht werd code rood afgegeven wegens de drukte.  

Football news:

De scharnieren kunnen komen in het begin van Barca Versus Elche. Desta heeft een spierblessure
West Ham is klaar om het contract met Moyes te verlengen. De club is de zevende in de Premier League.West Ham is vastbesloten om David Moyes als hoofdcoach te houden. Het contract van de 57-jarige Schot met de Londenaren loopt tot 30 juni 2021, met de mogelijkheid om het seizoen te verlengen. Tegelijkertijd is West Ham van plan een langetermijnovereenkomst met Moyes te ondertekenen, aldus The Guardian. Na 19 ronden nemen de hamers de zevende plaats in de Premier League in
Kovac op Golovins 2 assists: ik ben erg blij met zijn optreden
Benteke zou kunnen verhuizen van Crystal Palace naar West Brom
En-Nesiri is de eerste Sevilla speler in 81 jaar om een hattrick te scoren in 2 opeenvolgende La Liga home games
Real Madrid coach Bettoni about 4-1 met Alaves: een welverdiende overwinning. Zidane is erg blij met het spel
Benzema is ongeveer 4:1 met alavesa: een goed spel is belangrijk voor het vertrouwen. Na een zware week, Real Madrid zijn op het juiste spoor