Netherlands

Kabinet gunt bedrijven winterslaap met ‘Doornroosje-arrangement’

Foto: ANP

Bedrijven die het door corona erg zwaar hebben, maar na de crisis prima zouden kunnen overleven, kunnen binnenkort aanspraak maken op een ‘Doornroosje-arrangement’. Minister Eric Wiebes (Economische Zaken) wil zo zorgen dat bedrijven na een korte ‘winterslaap’ met behulp van schuldeisers en andere betrokkenen weer kunnen ondernemen, zodat een faillissement wordt afgewend.

De wijziging van de faillissementswet maakt een dwangakkoord mogelijk. Zo’n akkoord kan schuldeisers en aandeelhouders binden aan een overeenkomst waar schuldsanering deel van uitmaakt, ook als een aandeelhouder of schuldeiser eigenlijk niet wil instemmen. Dat kan faillissementen voorkomen. Maar voor ondernemers die na de crisis, als de economie weer wat aantrekt, doorgaan, “is dat op zichzelf nog een te kaal ding”, zegt Wiebes over de wet.

Het kabinet gaat daarom bedrijven helpen de weg te vinden om na zo’n traject weer door te gaan, met een speciaal arrangement. Dat zal vooral bestaan uit informatievoorziening en dienstverlening. Bedrijven kunnen coaching krijgen en adviezen van de Kamer van Koophandel. Hiervoor wordt nog een “heel instrumentarium” ontwikkeld, zegt Wiebes.

Het idee van een ‘winterslaap’, waar ook door veel Kamerleden op werd aangedrongen, kan alleen werkelijkheid worden als de private betrokkenen eraan meedoen, benadrukt de bewindsman. Anders blijft de ondernemer kampen met schuldeisers en een boze huurbaas.

Wiebes (VVD) hoopt voor december met het pakket te komen, dat door zijn partijgenoot Thierry Aartsen werd omgedoopt tot een ‘Doornroosje-arrangement’. De minister zelf had het nog over een winterslaap. Een verwijzing naar het sprookje raakt volgens hem “aan de lichte erotiek”.

Football news:

Ik hoop dat Alaba een contract tekent met Bayern. Onze club is een van de beste ter wereld
Messi gaf Barca alles, bracht ze naar de top. Hij werd niet behandeld op de manier die hij verdiende.De voormalige Argentijnse Internationale Diego Maradona deelde zijn mening over het verhaal toen Lionel Messi Barcelona wilde verlaten
Ik hoop m ' n stempel op Juve te drukken. We zullen grote resultaten bereiken
De Coach van Benfica: Ik wil niet dat we eruit zien als de huidige Barcelona, Het heeft niets
Ik ben gelukkig in Manchester City. Ik hoop hier te blijven
Fabinho zal niet spelen met West ham als gevolg van blessure
Maradona was de beste in zijn tijd. De beste Messi