Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Kabinet beperkt samenwerking met Oeganda wegens antihomowetgeving

Foto: ANP

Nederland gaat minder samenwerken met Oeganda omdat de president van het Afrikaanse land omstreden antihomowetgeving heeft goedgekeurd. Minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) meldt dat het kabinet in elk geval stopt met de programma’s voor rechtshandhaving.

“Vreselijk dat Oeganda definitief kiest voor extreme anti-lhbtiq+ wetgeving”, zegt Schreinemacher over de reden van haar besluit. Aan de stopgezette samenwerking zou de komende jaren ruim 25 miljoen euro worden uitgegeven. De bescherming van de lhbti-gemeenschap in het land blijft het kabinet wel “actief steunen”.

De antihomowetgeving heeft mogelijk ook gevolgen voor andere samenwerkingsprogramma’s met Oeganda. Daar neemt de minister later een besluit over.

Maandag heeft de Oegandese president Yoweri Museveni een wet goedgekeurd die geldt als een van de strengste tegen lhbti’ers ter wereld. Dat kwam hem op felle kritiek te staan van westerse regeringen, internationale bedrijven en mensenrechtenorganisaties. Door de wet kunnen onder meer hiv-patiënten de doodstraf krijgen als ze seks hebben met iemand van gelijk geslacht.