Netherlands

'Jongeren aanspreken op coronagedrag is slechte boodschap van kabinet'

Dat premier Mark Rutte donderdagavond zijn pijlen richtte op jongeren in ons land is een slechte boodschap. Dat vindt millennial-expert Talitha Muusse. Bij Hart van Nederland zegt ze “heel teleurgesteld” te zijn in de persconferentie.

De minister-president en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid focusten in de toespraak op jongeren, omdat het aantal besmettingen met het coronavirus onder die groep stevig oploopt. Het kabinet is bang voor een nieuwe, “gevaarlijke” opmars van het virus.

‘Verkeerde boodschap’

“Er is tijdens de persconferentie letterlijk gezegd: teveel jongeren lappen de regels aan hun laars”, viel Muusse op. “Het werd ook steeds erger, volgens Rutte en De Jonge houden jongeren zich nergens aan.” Ze vindt het krom dat het kabinet jongeren eruit pikt. “Aan het begin van de coronacrisis hebben we ook niet gezegd: het zijn de ouderen die de besmettingen veroorzaken.”

Lees ook: Rutte doet oproep aan jongeren: ‘Neem je verantwoordelijkheid, voor jezelf en anderen’

Volgens de generatie-expert draagt het kabinet een verkeerde boodschap uit naar de jonge generatie. “Ik vind dat wanneer je boodschap ‘samen’ en ‘de schouders eronder en wat meer discipline opbrengen’ is, je niet één groep eruit moet pakken en daar de schuld moet leggen.” Muusse wijst erop dat er 259 brandhaarden zijn. “Zeg dan hoeveel daarvan mensen van onder de 25 jaar zijn.”

Jongeren negeren 1,5 meter

Uit onderzoek van Wat vindt Nederland bleek eerder dat een ruime meederheid van mensen onder de dertig jaar zich niet aan de regel houdt om anderhalve meter afstand te houden. De jongeren geven dat zelf aan. Muusse kent dat onderzoek nog niet en stelt dat alle generaties zich minder goed aan de coronamaatregel houden.

Lees ook: Bijna de helft van de Nederlanders heeft minder vertrouwen in het coronabeleid

Toch geeft het bewuste onderzoek een ander beeld. Mensen van vijftig jaar of ouder houden zich namelijk nog massaal (76 procent) aan de opgelegde maatregel. Van de mensen tussen de dertig en vijftig jaar zegt iets meer dan de helft dat te doen.

Veel sociale contacten

Volgens immunoloog Ger Rijkers is het grote verschil tussen jongeren en ouderen dat jongeren veel meer sociale contacten hebben. “Het zit natuurlijk een beetje in jongeren dat ze leuke dingen willen doen als het zomer wordt”, zei hij daarover bij Hart van Nederland.

Dat maakt contactonderzoek wel een stuk lastiger, denkt hij. “Als jij zeventig contacten hebt gehad, is het heel moeilijk om uit te zoeken wie dat allemaal zijn geweest. En dat duurt ook lang.” Millennial-expert Muusse vindt dat het kabinet de hand in eigen boezem moet steken. “Het RIVM en het kabinet hebben verwarring veroorzaakt met hele tegenstrijdige maatregelen.”

Ze verwijt hen ook gebrekkige openheid in de risicoafweging voor de maatregelen voor jongeren. “Zij kunnen bijna niet ernstig ziek worden en overlijden. Als het risico voor hen zo klein is, is het heel veel gevraagd om voor hen het hele sociale verkeer aanzienlijk te beperken.”

Football news:

Ruben Dias is aangekomen in Manchester om zijn verhuizing naar de stad te voltooien.Manchester City zal binnenkort de transfer aankondigen van Benfica verdediger Ruben Dias. De 23-jarige Portugees is reeds in Manchester aangekomen om een medische behandeling te ondergaan en de deal af te ronden. Benfica kondigde eerder aan dat Manchester City 68 miljoen euro zal betalen voor Diaz. Nog eens 3,6 miljoen kan naar Lissabon gaan in de vorm van bonussen voor succesvolle prestaties van het Engelse team. Nicolas Otamendi gaat de andere kant op - de arenden betalen 15 miljoen euro voor de 32-jarige Argentijn. Pep heeft al $ 480 miljoen uitgegeven aan de verdediging van de stad, en deze week brak het clubrecord voor uitgaven aan een verdediger
De transfers van Dijk zijn de sleutel tot de overwinning van Liverpool. Zij vermoordden alle pogingen van Arsenal om de analyse van Vadim Loekomsky door te drukken
Leno is geen top-4 Keeper. Voor mij was Martinez Nummer één ... Voormalig Arsenal verdediger Tony Adams heeft gesproken over problemen in de functie van algemeen rapporteur in de Londense club. Emiliano Martinez was geweldig in hun bekercampagne. Hij speelde geweldig. Waar Leno problemen mee heeft, vind ik, is dwars door het land. Arteta zei: Nee, Leno is mijn nummer één, Ik mag hem en vertrouwde hem. Maar ik beschouw hem niet als een top-4 Keeper. Onder Martinez viel alles op zijn plaats voor Arsenal alsof het door de sterren was voorspeld. De doelman was 10 jaar in de club, maar speelde geen 10 wedstrijden - en raakte alles op een Rij! Hij is nummer één voor mij. Maar Arteta heeft de leiding, en hij koos een andere keeper, zei Adams op Astro SuperSport
Federico Valverde: mijn taak is om te rennen tot mijn benen gevoelloos zijn
Leeds United heeft Bayern 20 miljoen euro aangeboden voor overlast. Clubs in de eindfase van de onderhandelingen de FC Bayern münchen middenvelder Michael Cuisins kan nog steeds een carrière in de Premier League. Volgens journalist Christian Falk zijn de onderhandelingen van Leeds met de club van München de laatste fase ingegaan. Volgens Fabrizio Romano, heeft Leeds een persoonlijk contract gesloten met de 21-jarige Fransman, het laatste bod dat naar Bayern München wordt gestuurd is 20 miljoen euro
Pep heeft al minder dan 480 miljoen uitgegeven aan de verdediging van de stad, en deze week brak de club record voor het uitgeven aan een verdediger
De APL scheidsrechters zullen gevraagd worden om het handspel te verzachten. Maar de bond kan niet afwijken van de regels.Het Comité van scheidsrechters in Engeland (PGMOL) zal de scheidsrechters vragen om soepeler te zijn in de beslissingen over het straffen van handspel. Er wordt op gewezen dat overtredingen nog steeds zullen worden geregistreerd als de hand boven een bepaald niveau is wanneer de bal het raakt, maar PGMOL vroeg om een verstandiger aanpak in situaties waar dit mogelijk is, en om te beginnen met de regel. Het is vermeldenswaard dat de Premier League niet kan afwijken van de regels van het spel, kan gewoon een zachtere Interpretatie van de regels. Daarnaast reguleert de FIFA het VAR-systeem volledig en wil het overal ter wereld op uniforme normen brengen. In de Premier League geven we nu een straf voor bijna elke slag van de bal in de hand in het strafgebied. Noch de spelers, noch de coaches, noch, naar het schijnt, de scheidsrechters zelf als deze