John de Mol heeft afgelopen maandag aangifte gedaan van een poging tot afdreiging, bevestigt het Openbaar Ministerie (OM) woensdag in gesprek met NU.nl. De Mol kreeg onlangs een brief met een voorstel voor een schikking rond belastende informatie in een nog te verschijnen boek.

Afdreiging is een vorm van afpersing waarbij geen geweld wordt gebruikt. Meestal gaat het om smaad, zoals de onthulling van een geheim.

De oprichter van Talpa deed aangifte tegen Karim Aachboun en Ed Aerts, de juridisch adviseurs die achter de brief zitten.

Volgens De Telegraaf behartigt dat duo de belangen van Shima Kaes, de ex-vriendin van Johnny de Mol. In het boek De Mol: De machtigste mediafamilie van Nederland, dat donderdag moet verschijnen, zou ze haar ex-partner van mishandeling beschuldigen.

De presentator zou samen met zijn vader aangifte hebben gedaan. Advocaat Peter Plasman stelt in de aangifte, die De Telegraaf heeft ingezien, dat Johnny de Mol en Kaes een turbulente liefdesrelatie hadden.

Mark Koster, de auteur van het boek over de familie De Mol, laat desgevraagd aan NU.nl weten dat hij op dit moment niet was ingegaan op verzoeken om het materiaal in zijn boek op wat voor wijze dan ook af te zwakken.