Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Joden en andere slachtoffers van nazi-Duitsland herdacht tijdens de Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust

Holocaustoverlever Maria Horl laat de tatoeage van haar registratienummer van concentratiekamp Auschwitz zien. Zij herdenkt in de Poolse stad Oswiecim, vlakbij het voormalige kamp, samen met andere overlevenden van de Holocaust de bevrijding van het kamp door Sovjet-troepen op 27 januari 1945.

Foto Michal Dyjuk/AP

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky woont een herdenking bij voor de ruim honderdduizend Joden die in 1941 werden vermoord in het ravijn Babi Jar bij Kiev. Het was een van de grootste massamoorden van de Tweede Wereldoorlog.

Foto Oekraïense Presidentiële Pers via Reuters

Kransen bij het monument voor lhbti’ers die onder het nationaal-socialisme zijn vermoord, in het park Tiergarten te Berlijn. Het Duitse parlement stond op 27 januari uitgebreid stil bij de mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vervolgd en vermoord vanwege hun seksuele oriëntatie.

Foto Stefanie Loos/AFP

Gilad Erdan, de permanente vertegenwoordiger van Israel naar de Verenigde Naties, secretaris-generaal Antonio Guterres van de VN en voorzitter Dani Dayan van gedenkorganisatie Yad Vashem bladeren door het boek van Yad Vashem, waarin alle 4,8 miljoen namen van de geïdentificeerde Joodse slachtoffers van de Holocaust zijn opgeschreven. Er zijn ook vele lege pagina's die symbool zijn voor de ruim een miljoen vermoorde Joden die nog altijd niet geïdentificeerd zijn.

Foto John Minchillo/AP

De 95-jarige Hugo Frances, de laatste Holocaustoverlever van de Grieks-Joodse gemeenschap in Thessaloniki, woont een herdenking bij in de Griekse hoofdstad Athene.

Foto Kostas Tsironis/EPA

Jongen tijdens kaarsenceremonie bij het Holocaustmonument in Berlijn op 26 januari.

Foto Clemens Bilan/EPA

Deelnemers aan een virtuele rondleiding door het voormalige concentratiekamp Auschwitz-Birkenau. De rondleiding met VR-brillen maakt deel uit van een project dat is opgezet door ultra-orthodoxe vrouwen in Jeruzalem.

Foto Ammar Awad/Reuters

In het centrum van de Belgische hoofdstad Brussel worden vier nieuwe 'struikelstenen' geplaatst, in Vlaanderen 'gedenkkasseien' genoemd. De straatsteentjes worden geplaats voor de voormalige huizen verdreven en vermoorde Joden en andere slachtoffers van de Holocaust. Hun namen staan erin gegrafeerd.

Foto Gabriel Mitran/Belga

De erewacht van het Servische leger bij het Holocaustmonument van concentratiekamp Sajmiste in Belgrado. Daar zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog naar schatting tussen de twintigduizend en dertigduizend mensen vermoord.

Foto Andrej Cukic/EPA

Bezoekers lopen langs een treinwagon op de herdenkingsplek 'Binario 21' op het centraal station van Milaan. Vanaf het ondergrondse perron werden tijdens de Tweede Wereldoorlog naar schatting twaalfhonderd Joden naar concentratiekampen gedeporteerd.

Foto Luca Bruno/AP

Contrabassist Carmelo Leotta speelt bij het Gleis 17-monument in Berlijn. Vanaf dat treinperron zijn in de Tweede Wereldoorlog werden Duitse Joden naar de concentratie- en vernietigingskampen Auschwitz en Theresienstadt vervoerd.

Foto Sean Gallup/Getty Images

Duitse vlag halfstok op de Bondsdag, het Duitse parlement tijdens de Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust.

Foto Michele Tantussi/Reuters

Holocaustoverlever Stanislaw Zalewski tijdens een kranslegging bij het voormalig concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz bij de Poolse stad Oswiecim.

Foto Michal Dyjuk/AP

Kransen in de sneeuw bij concentratiekamp Buchenwald, waar volgens officiële cijfers 56.545 mensen zijn vermoord. Het kamp werd op 11 april 1945 bevrijd door Amerikaanse troepen.

Foto Imago Stock via ANP

In beeld

Op de jaarlijkse Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust worden de ongeveer zes miljoen Joden herdacht die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Ook wordt stilgestaan bij andere slachtoffers van de nazi’s, zoals Roma, Sinti en lhbti’ers.