Netherlands

Jihadisten 'Beatles' in VS aangeklaagd wegens moord op gijzelaars

Twee Britse jihadisten van terreurbeweging Islamitische Staat in Syrië worden in de VS aangeklaagd wegens betrokkenheid bij de moord op zeker vier Amerikaanse gijzelaars. Volgens Amerikaanse media worden Alexanda Kotey and El Shafee Elsheikh in de namiddag in Alexandria, een stad naast Washington, voor de rechter geleid. De Amerikaanse minister van Justitie, William Barr, heeft om 17.00 uur plaatselijke tijd een persconferentie aangekondigd. Het proces tegen de twee kan een van de belangrijkste terrorismeprocessen in de VS worden met betrekking tot de terreur van IS.

De twee beklaagden zouden tot de 'Beatles' van de Islamitische Staat hebben behoord. Dat was de bijnaam van een groep Britse jihadisten die berucht is geworden door het vermoorden, vaak door onthoofdingen, van westerse gijzelaars. De groep vermoordde volgens de Amerikaanse justitie zeker 27 westerse gijzelaars onder wie twee Amerikaanse journalisten (James Foley en Steven Sotloff), een Amerikaanse hulpverlener (Peter Kassiq) en Britse en Japanse journalisten en hulpverleners.

Het is nog niet duidelijk waar de twee precies van worden beschuldigd in verband met de moorden. Ze werden in 2018 door Koerdische strijders in Syrië opgepakt en overgedragen aan Amerikaanse militairen in Irak. Ze zijn volgens Amerikaanse media van Irak naar Alexandria gestuurd.

Islamitische Staat is in Irak opgezet als een internationale terreurbeweging voor strijd tegen vooral westerse belangen in Irak dat in 2003 door de VS onder de voet werd gelopen. Begin 2014 verjoegen de soennitische extremisten van IS verrassend de Iraakse strijdkrachten uit een groot deel van het noorden van het land. Ze onderwierpen ook grote delen van Syrië. De jihadisten voerden een schrikbewind in een groot gebied langs de rivier de Eufraat dat ze 'kalifaat' noemden en waar meer dan 10 miljoen mensen woonden. Het 'kalifaat' heeft het tot in 2017 uitgehouden.

Football news:

Diego Costa kan verhuizen naar Besiktas. Hij krijgt 3 miljoen euro per jaar en 2 miljoen voor de ondertekening
Richard Dunn: Diash is jong, maar hij heeft een speciaal aura om zich heen. Hij zal in staat zijn om de kapitein te claimen op City
Rafael Benitez: werken bij Everton is een kans om te laten zien dat Ik wil en kan concurreren met iedereen
Davide Calabria: het is nog beter als niemand in Milaan gelooft. Ons doel is om toe te voegen
Lyon vroeg Chelsea om Emerson. De verdediger van het Italiaanse nationale team is Interessant voor Inter en Napoli
Lewandowski trainde in het weekend om in vorm te komen voor de start van het seizoen
Ik ben Cristiano Ronaldo en ik stuur alleen de bal het net in. De aanvaller weigerde de crossbar challenge in Real Madrid