Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Jaren cel voor man die tijdens Capitool-bestorming politie aanviel met pepperspray

Door onze nieuwsredactie

De 32-jarige Julian Khater heeft vrijdag een celstraf van ruim zes jaar gekregen omdat hij tijdens de Capitool-bestorming minstens drie agenten aanviel met pepperspray. Een van de slachtoffers was Brian Sicknick, de agent die een dag na de bestorming overleed aan de gevolgen van meerdere beroertes.

Khater erkende al schuldig te zijn, schrijft persbureau Reuters. Hij zegt dat "de onbezonnen acties die hij die dag ondernam niet in zijn aard liggen" en wilde dat hij de gebeurtenissen terug kon nemen.

Desondanks werd hem een celstraf opgelegd van tachtig maanden. De bijna twee jaar die hij al heeft doorgebracht in voorarrest worden daar vanaf gehaald. Khater moet ook een boete betalen van 10.000 dollar (ruim 9.000 euro).

Een handlanger van Khater, de 41-jarige George Tanios, heeft een taakstraf gekregen van honderd uur en een geldboete. Tanios deed samen met Khater mee aan de Capitool-bestorming en gaf hem ook de chemische substantie waarmee Khater de agenten bespoot.

Khater en Tanios zijn twee van de meer dan 950 mensen die terechtstaan voor de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021. Bij de bestorming kwamen vier Capitool-bestormers om het leven. Daarnaast overleden vijf agenten, onder wie Sicknick, tijdens of na de bestorming. Enkelen pleegden zelfmoord.

Nabestaanden Sicknick klagen Trump en bestormers aan

Eerder deze maand maakten de nabestaanden van Sicknick al bekend oud-president Donald Trump, Khater en Tanios aan te klagen voor de dood van de agent. De gebeurtenissen tijdens de bestorming hebben namelijk een rol gespeeld bij het ontstaan van de beroertes van Sicknick, concludeerde de forensisch psycholoog eerder.

Trump zou volgens hen de menigte bij het Capitool "opzettelijk opgehitst, aangestuurd en aangemoedigd" hebben. Het daaropvolgende geweld, wat leidde tot de dood van Sicknick, noemen zij "voorzienbare gevolgen" van het gedrag van de oud-president.

Deze aanklacht wordt in een andere rechtszaak behandeld.

Lees meer over:

Verenigde Staten Buitenland Bestorming Capitool