Netherlands

Italië en EU blokkeren export vaccins naar Australië

Voor het eerst is de uitvoer van een vracht coronavaccins van AstraZeneca uit de EU tegengehouden. Een partij van 250.000 vaccins mag van Italië en de Europese Commissie niet naar Australië worden geëxporteerd, bevestigen Brusselse bronnen na berichtgeving door de Financial Times. 'Het is geen James Bondfilm', zegt verslaggever Stefan de Vries.

AFP Khaled Desouki

Luister terug | Hoe werkt het AstraZeneca-vaccin?

'Australië zal not amused zijn', zegt De Vries, 'Ook AstraZeneca zal zeer ontevreden zijn. AstraZeneca wil niet reageren, Brussel ook niet, maar volgens Italië wist Brussel ervan en vond het geen probleem. Het is allemaal volgens de regels gegaan. Het is geen James Bondfilm.'

AstraZeneca levert al geruime tijd minder aan de Europese Unie dan is afgesproken. Ook de leveringen komend voorjaar dreigen tegen te vallen. Als een vaccinfabrikant niet aan zijn verplichtingen voldoet, kunnen EU-landen en de Europese Commissie de export blokkeren.

Luister terug | Lidstaten EU gaan zelf achter vaccins aan

Een fabrikant moet het EU-land waar het opereert sinds ruim een maand inlichten over een geplande uitvoer. Dat land, in dit geval Italië, legt zijn besluit aan de commissie voor. Die heeft het laatste woord. Italië heeft de exportweigering eind vorige week gemeld, schrijft de Britse zakenkrant.

Sinds de exporttoets bestaat heeft AstraZeneca niet of nauwelijks coronavaccins van EU-makelij uitgevoerd, meldden de Europese Commissie en het bedrijf vorige week. Concurrent Pfizer deed dat wel, maar kreeg telkens toestemming. Pfizer levert zijn vaccins aan de EU vooralsnog vrijwel volgens afspraak. Net als Moderna, de maker van het derde vaccin dat in de EU gebruikt mag worden.

Luister terug | AstraZeneca werkt EU op de zenuwen

Over de exportbeperkingen was veel te doen, onder andere omdat die volgens critici een 'vaccinoorlog' zou kunnen ontketenen. De EU zou tegenmaatregelen van andere landen over zich kunnen afroepen. Bij zo'n kettingreactie is niemand gebaat, omdat benodigdheden voor een vaccin vaak op heel verschillende plaatsen worden gemaakt en ze dus soms de hele wereld over reizen voor er mee kan worden geprikt.

Football news:

Scheidsrechter Howard Webb en Bibiana Steinhaus huwde met voormalig Premier League scheidsrechter Howard Webb huwde met voormalig Bundesliga scheidsrechter Bibiana Steinhaus
Presnel Kimpembe: PSG hebben een ziel. De club stopt niet met groeien. Ik ben trots
Lothar Mattheus: Bayern denk aan Nagelsmann als opvolger van Flick
Di Maria op Bayern: PSG geslaagd voor het beste team van vorig seizoen
Conceicau bij vertrek uit Chelsea: ik ben trots op de Porto spelers. We speelden een fantastisch spel
Flick zal het aanbod accepteren om het Duitse nationale team te leiden. Matteus over de Bayern coach
Keylor Navas heeft nog nooit verloren in de Champions League in een tweebenige wedstrijd waarin hij speelde