Netherlands

Italiaans eiland Lampedusa ziet op een dag 1400 bootmigranten komen

In Italië is het aantal bootmigranten dat over de Middellandse Zee aankomt dit jaar verder gestegen. Alleen al vandaag kwamen 1400 migranten aan land op het eiland Lampedusa, dat tussen Noord-Afrika en Sicilië ligt.

In totaal arriveerden vandaag zeker veertien boten met migranten. Op een paar kilometer van de kust werd een boot onderschept met zo'n 400 mannen, vrouwen en kinderen aan boord, meldt het Italiaanse persbureau ANSA.

"De aankomst van migranten valt samen met de gunstige weersomstandigheden", zegt de burgemeester van Lampedusa, waar het aanmeldcentrum de toestroom nauwelijks kan verwerken. "We moeten weer een debat voeren over het immigratievraagstuk."

Twee keer zo veel

Dit jaar zijn in Italië al ruim twee keer zo veel bootmigranten geregistreerd als in dezelfde periode vorig jaar. Vrijdag stond de teller op zo'n 11.000 mensen, blijkt uit gegevens van het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. In die periode vorig jaar, tijdens de eerste coronagolf, waren het er ruim 4100. Dat waren er weer meer dan vier keer zo veel als in die periode in 2019.

Het gaat dit jaar met name om Tunesiërs en Ivorianen die de oversteek maken. Ondanks de toename van de afgelopen jaren komen de getallen nog niet in de buurt van die in 2015, het jaar van de Europese migrantencrisis.

Salvini

Matteo Salvini, de leider van de rechts-populistische partij Lega, zegt dat hij met premier Draghi om tafel wil over de migranten. "We kunnen niet zorgen voor duizenden illegale migranten nu miljoenen Italianen met problemen kampen", schrijft hij op Twitter. Salvini's partij is de op een na grootste in het Italiaanse parlement.

Vorige maand werd bekend dat Salvini in september voor de rechter moet komen in een zaak rond bootmigranten. In 2019 besloot hij als minister van Binnenlandse Zaken om een schip met migranten tegen te houden, zodat die niet kon aanmeren op Lampedusa. Salvini noemt het een politiek proces.

Football news:

De Spaanse fan gaat al sinds 1979 naar de wedstrijden van het nationale team. Hij kwam naar de Euro met de beroemde drum (hij zou het hebben verloren tijdens de lockdown)
Ronaldo verwijderde de gesponsorde Coca-Cola op een persconferentie. Cristiano is sterk tegen suiker-maakt er zelfs geen reclame voor
Zweden voorwaarts Isak: ik zou graag wat meer bezit hebben. Maar we zijn blij met het punt
Luis Enrique: Spanje probeerde kansen te creëren, maar het veld was niet de beste. Spelers klaagden
Laporte op Morata ' s blunder: hij zal de mond van iedereen te sluiten door het scoren van drie doelpunten in de volgende wedstrijd
Messi scoorde uit Chili ' s vrije trap. Hij werd de recordhouder van Argentinië voor doelpunten in officiële wedstrijden
Spanje scoorde 2 schoten op doel in de 2e helft tegen Zweden-beide na 89 minuten