Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Israëlische premier Netanyahu ontslaat minister wegens kritiek op hervormingen

Door onze nieuwsredactie

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zondag defensieminister Yoav Gallant ontslagen. Gallant had zaterdag in een televisietoespraak kritiek geuit op de omstreden juridische hervormingen die Netanyahu wil doorvoeren.

De regeringsplannen zorgen volgens Gallant voor een verdeeldheid. Die zou tot gevaar voor de veiligheid van Israël leiden.

Door de hervormingen krijgt het hooggerechtshof minder macht en het parlement juist meer. Critici zien dat als een bedreiging voor de scheiding der machten. Premier Netanyahu stelt dat de balans er juist mee wordt hersteld.

Er wordt al drie maanden tegen de plannen geprotesteerd. Zo kwamen zaterdag in Tel Aviv naar schatting bijna 200.000 betogers samen, melden Israëlische media.

Gallant was volgens Israëlische media van plan om zich donderdag al tegen de omstreden plannen uit te spreken, maar toen riep Netanyahu de minister bij zich. Deze hield zich vervolgens stil, terwijl Netanyahu op televisie verklaarde dat de regering vastbesloten is door te gaan met de hervormingen en dat hij zijn best zou doen om voor rust en eenheid te zorgen.

De huidige regering trad eind december aan en is de meest rechtse in de geschiedenis van Israël. Netanyahu keerde na anderhalf jaar in de oppositie terug als premier. Zijn Likud-partij had de verkiezingen van november gewonnen, ondanks dat Netanyahu toen al werd vervolgd voor corruptie. Het waren door het verdeelde politieke landschap in Israël de vijfde verkiezingen binnen vier jaar.