Netherlands

Israëlische politie schiet verstandelijk beperkte Palestijn dood

Jeruzalem Het slachtoffer met een autistische stoornis werd door agenten aangezien als mogelijke terrorist. Toen hij bevelen niet opvolgde is hij achtervolgd en uiteindelijk gedood.

In het centrum van Jeruzalem is zaterdagavond gedemonstreerd tegen de dood van Eyad Hallaq (32), een ongewapende en verstandelijk beperkte Palestijn die ‘s ochtends werd doodgeschoten door de Israëlische grenspolitie. Op straat en op sociale media trokken mensen een parallel met de Verenigde Staten, waar tienduizenden al de hele week de straat op gaan tegen politiegeweld aldaar.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zegt dat zijn regering vanaf 1 juli delen van de bezette Palestijnse gebieden wil annexeren. De Palestijnen in Oost-Jeruzalem weten uit ervaring wat dat betekent.

Hallaq had een autistische stoornis en was volgens zijn familie zaterdagochtend te voet onderweg naar zijn school voor speciaal onderwijs, in het centrum van de oude stad. Volgens de Israëlische politie had Hallaq „een verdacht object dat op een pistool leek” bij zich. Toen agenten hem daarop aanspraken en maanden het voorwerp te tonen, zou Hallaq niet hebben geluisterd en het juist op een lopen hebben gezet. Agenten zetten een achtervolging in, die eindigde in een doodlopende steeg. Een leidinggevende had volgens dagblad Haaretz het bevel gegeven niet te schieten. Een jongere agent deed dat toch, met dodelijke afloop.

Intifada

Volgens The Jerusalem Post hebben de betrokken agenten in hun verhoor aangegeven dat er sprake was van een misverstand. De grenspolitie – een eenheid die specifiek actief is in bepaalde Arabische wijken – assisteerde de reguliere politie van Jeruzalem en zou van hen hebben doorgekregen dat Hallaq een terrorist was. Daar was hij volgens zijn familie, die met Haaretz, sprak gezien zijn stoornis „nooit toe in staat” geweest.

Er wordt in Israël rekening gehouden met escalatie van volgende protesten om Hallaqs dood, die volgens Hamas „het sadisme van de Israëlische autoriteiten” toont. De Palestijnse groepering die vooral op de Gazastrook invloedrijk is, schrijft in een verklaring dat „zulke misdaden brandstof vormen voor de revolutie van het Palestijnse volk”. „Het verweer van ons volk zal zoals altijd verzet en intifada zijn.”

Football news:

Barcelona verliest 100 miljoen euro door het coronavirus. De club verwachtte 200 miljoen euro winst te maken
De politie heeft een zaak geopend tegen Ronaldo ' s 10-jarige zoon. Hij reed zelf in een jetski (de zon)
Lampard over de intrekking van het stads verbod: ik had nooit gehoopt dat een extra team in de Champions League zou komen
Thibaut Courtois: om de titel te nemen, moet je lijden. Het is niet gemakkelijk om elke wedstrijd te winnen
Antonio Conte: Ik zal niet aarzelen voordat ik vertrek als Inter niet gelukkig is met wat ik doe
Inter zal alles doen om de tweede plaats te behouden. Nu moeten we nadenken over hoe we Juventus kunnen inhalen
Manchester United wil vechten voor trofeeën