Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Israëlische minister van Defensie keert zich tegen juridische hervormingen

Door onze nieuwsredactie

De Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant vindt dat de omstreden juridische hervormingen niet moeten doorgaan. De regeringsplannen zorgen voor een verdeeldheid die leidt tot gevaar voor de veiligheid van Israël, aldus de politicus in een televisietoespraak. Al maanden wordt er wekelijks door duizenden mensen geprotesteerd tegen de juridische hervormingen.

Door de hervormingen krijgt het hooggerechtshof minder macht en het parlement juist meer. Critici zien dat als een bedreiging voor de scheiding der machten. Maar premier Benjamin Netanyahu stelt dat de balans er juist mee wordt hersteld.

Er wordt al drie maanden tegen de plannen geprotesteerd. Zo kwamen zaterdag in Tel Aviv naar schatting bijna 200.000 betogers samen, melden Israëlische media.

Gallant was volgens Israëlische media van plan om zich donderdag al tegen de omstreden plannen uit te spreken, maar toen riep Netanyahu de minister bij zich. Gallant bleef vervolgens stil, terwijl Netanyahu op televisie verklaarde dat de regering vastbesloten is door te gaan met de hervormingen en hij zijn best zou doen om voor rust en eenheid te zorgen.

Deel hervormingen al doorgevoerd

Donderdag heeft het Israëlische parlement alvast een deel van de juridische hervormingen aangenomen. Met die nieuwe wet wordt het moeilijker om een premier af te zetten. Volgens de oppositie komt dat de huidige premier Benjamin Netanyahu erg goed uit, omdat hij al lange tijd een corruptieproces aan zijn broek heeft hangen. Netanyahu zou op deze manier zijn eigen positie willen beschermen.

Een premier kan na invoering van de plannen alleen nog worden afgezet op basis van fysiek of psychologisch "onvermogen". Driekwart van de parlementariërs of driekwart van de kabinetsleden moet daartoe besluiten. Het wordt dus uitgesloten dat het hooggerechtshof of het openbaar ministerie een rol speelt bij een afzetting. Tegenstanders van Netanyahu hopen dat het hooggerechtshof de implementatie nog kan verhinderen.

De huidige regering, de meest rechtse in de geschiedenis van Israël, trad eind december aan. Netanyahu keerde toen na anderhalf jaar in de oppositie terug als premier. Zijn Likud-partij had de verkiezingen van november gewonnen, ondanks dat Netanyahu toen al werd vervolgd voor corruptie. Het waren door het verdeelde politieke landschap in Israël de vijfde verkiezingen binnen vier jaar.