Netherlands

Israël Ingezoomd: De blijvende nalatenschap van premier Yitzhak Rabin

De Israëlische premier Yitzhak Rabin werd in 1995 vermoord door een Joodse extremist, woensdag 4 november precies 25 jaar geleden. De invloed van deze leider is merkbaar tot op de dag van vandaag.

Professor Itamar Rabinovich heeft Rabin goed gekend. Hij sprak deze week voor het Amerikaanse ”Israel Policy Forum” over de invloed van deze leider, die tot op de dag van vandaag merkbaar is.

Rabinovich was ambassadeur van Israël in de VS in de jaren 1993-1996 en werkte nauw samen met Rabin. Nu is hij emeritus professor geschiedenis van het Midden-Oosten aan de Tel Aviv Universiteit. Hij was hoofd van de onderhandelingen tussen Israël en Syrië en heeft verschillende boeken geschreven over deze vredespogingen. Zijn laatste boek gaat over Yitzhak Rabin.

Wat liet Rabin achter in de ruim drie jaar dat hij premier was? Hij was premier toen Israël de Oslo-akkoorden sloot met de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO. Deze akkoorden voorzagen in Palestijnse autonomie voor vijf jaar. Daarna had een permanente vredesregeling moeten komen, maar dat door de politieke stagnatie nog steeds niet gebeurd.

Rabinovich: „Oslo is geen positieve term in Israël vandaag. Ten onrechte. Mensen zijn blij met de deal met de VAE, Bahrein en Sudan. Ze zeiden: „Dit is het einde van „land voor vrede”, het is nu „vrede voor vrede.” Maar dat is het niet. Het was een transactie, geen „vrede voor vrede.” Het zou niet gebeurd zijn zonder Oslo. De VAE, Bahrein en Sudan kunnen zeggen als ze kritiek krijgen uit de Palestijnse hoek: „De PLO ondertekende het Oslo-akkoord en erkende Israël. Waarom kunnen wij dat niet? Oslo legde het fundament voor veel positieve dingen die nu gebeuren.”

Rabinovich vraagt Israëliërs die kritisch staan tegenover de Oslo-akkoorden wel eens of ze graag terug willen naar de Palestijnse stad Nablus op de Westoever of dat ze hun zoon graag zien dienen als reservist in de Palestijnse Gazastrook. „Je weet wat het antwoord is”, zegt hij. „Oslo is nog steeds een heel belangrijke stap.”

Rabin was ook een echte leider. Andere wereldleiders wilden graag met hem spreken. „Wat maakt iemand een leider? Deze moet een visie hebben. De macht gebruikt hij om de visie uit te voeren. Rabin had een agenda, en hij was vastbesloten die agenda uit te voeren.”

Rabin was volgens de professor geen charismatische leider. Maar hij was eerlijk, en men vertrouwde hem. „Mensen accepteerden zijn gezag omdat ze hem vertrouwden. Ze wisten dat hij de zaken kende die een leider moet kennen om orders te geven. Hij was vertrouwd met de nationale veiligheid. Deze eigenschappen zijn zeldzaam. Als je naar het internationale toneel kijkt, dan is er misschien maar één vrouwelijke leider in Europa die hieraan voldoet.”

Maar was Rabin eigenlijk wel geïnteresseerd in de tweestatenoplossing? Tegenstanders van een Palestijnse staat naast Israël zeggen graag dat Rabin alleen maar Palestijnse autonomie wilde. Rabinovich zegt dat Rabin sprak over een onafhankelijke Palestijnse entiteit. „Hij wilde net de gesprekken over een uiteindelijke oplossing beginnen met Arafat. Dan zeg je niet vooraf wat je wilt bereiken. Je moet onderhandelen, zoals in een bazaar in het Midden-Oosten. Hij zei nooit wat zijn einddoel was. Misschien was dat niet goed, maar ik denk dat hij zich realiseerde dat er uiteindelijk een onafhankelijke Palestijnse staat moest komen.”

Football news:

Pogba en Mctominay zullen niet met Southampton spelen vanwege blessures
Chalhanoglu zal naar Manchester United verhuizen in de zomer van 2021 (Christian Falk). AC Milan middenvelder Hakan Chalhanoglu kan een Manchester United speler worden. De kans dat de 26-jarige aan het begin van het seizoen 2021/22 tot de Engelse club zal toetreden, is 90%, schrijft Sempre Milan, verwijzend naar exclusieve informatie van Sport Bild journalist Christian Falk. AC Milan is te laat met de onderhandelingen over een nieuw contract met de speler en zijn huidige overeenkomst loopt af in juni 2021. Çalhanoğlu heeft dus sinds januari het recht om met andere clubs te onderhandelen. Volgens onze informatie hebben de eerste onderhandelingen tussen Manchester City en Chalhanoglu over de overgang naar 2021 deze zomer al plaatsgevonden. Zij bevonden zich toen in een vergevorderd stadium. Dit werd ondersteund door het feit dat Milan ' s management Juventus afwees, die kort voor het transfervenster in de zomer van 2020 Chalhanoglu wilde tekenen. Op dit moment hebben we het over het salaris dat de speler zal ontvangen. Het feit dat chalhanoglu een vrije agent zal zijn, is een groot voordeel voor hem zei Falk. Dit seizoen maakte de speler 8 optredens voor AC Milan in de Serie A en maakte één assist. De volledige statistieken zijn hier te vinden
Benzema, Carvajal, Ramos en Valverde zullen niet spelen met Alaves als gevolg van blessures
Ronaldo speelt niet tegen Benevento. Volgens journalist Gianluca Di Marzio zal Juve striker Cristiano Ronaldo morgen niet deelnemen aan deze wedstrijd, omdat de hoofdcoach van het team Andrea Pirlo besloten heeft om hem te laten rusten
Alaba ' s agent wil een gesprek beginnen met Chelsea en PSG in Januari
Klopp op de kalender van de Premier League: wat ik ook zeg, het zal niet helpen. Verspilling van tijd
Barcelona bracht hulde aan Maradona met een minuut stilte voor de training