Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Isolationistische Republikeinen organiseren zich steeds beter

Binnen Washington D.C. lijkt een steeds beter georganiseerde beweging van politici, donoren, en denktanks die een terughoudend buitenlandbeleid willen voeren. De groep wil minder Amerikaanse bemoeienis met Europa en Afrika, maar sommigen blijven haviken als het om China gaat.

Rand Paul

De groep wordt in het Congres aangevoerd door senator Rand Paul uit Kentucky. Paul leidde afgelopen week de Republikeinse oppositie tegen het steunpakket voor Oekraïne van 40 miljard dollar. Met in totaal elf Republikeinse tegenstemmen was de groep niet met genoeg op het pakket tegen te houden, maar liet Paul wel zien medestanders te hebben. Paul deed in 2016 mee aan de Republikeinse voorverkiezingen. Net als zijn vader Ron Paul, die in 2008 en 2012 deelnam, profileerde hij zich als een principiële libertariër. Een isolationistisch buitenlandsbeleid was voor beide mannen ook toen een belangrijk speerpunt.

De politici staan in nauw contact met een aantal conservatieve en libertarische denktanks en pressiegroepen, zoals de Heritage Foundation, het Cato Institute, en Concerned Veterans for America. Wat de groepen gemeen hebben is dat ze geloven dat Amerikaanse bemoeizucht in het buitenland op de lange termijn het landsbelang schaadt. Zo heerst er onvrede over het besluit van de Biden-regering om door te gaan met een vredesmissie in Somalië. Trump had de VS hier grotendeels uit teruggetrokken. Ook zijn er zorgen over de groeiende Amerikaanse verplichtingen in Europa, en de uitbreiding van de NAVO. Wel bestaan er zorgen over de groeiende invloed van China, en de uitdaging die dit land vormt voor de Verenigde Staten.

Lobbywerk

De buitenlandpolitiek van president Trump kan bij veel van deze organisaties op goedkeuring rekenen. Als er na de tussentijdse verkiezingen meer met Trump sympathiserende Republikeinen in het Congres zitten, groeit ook de invloed van deze denktanks. Een van de activiteiten waar een Heritage Foundation zich mee bezig houdt, is het opleiden en plaatsen van beleidsmedewerkers op relevante posten. Dit is ook hoe andere lobbygroepen achter de schermen aan invloed winnen. Zo kwamen in 2000 ook veel ”neoconservatieve” beleidsmedewerkers en ambtenaren naar het Witte Huis, ook al viel president Bush aanvankelijk niet tot hun kampt te rekenen. Deze stroming wilde juist meer Amerikaanse interventie, zogenaamd om democratie te verspreiden. De aanwezigheid van deze neoconservatieve medewerkers vertaalde zich na 9/11 in een ommezwaai in het buitenlandbeleid, en de oorlogen in Afghanistan en Iraq. Of het werk van de isolationisten een soortgelijke verandering teweeg zal brengen, zal nog moeten blijken

 

Advertentie

Lees ook deze artikelen

Verenigd Koninkrijk doet Huawei’s 5G-apparatuur in de ban onder Amerikaanse druk

Lees verder

Handelsoorlog met VS raakt China; economische groei valt terug tot niveau jaren negentig

Lees verder

Trump dreigt met veto defensiebegroting wegens te weinig geld

Lees verder

Relatie VS en China verslechtert waarschijnlijk door Amerikaanse wapendeal met Taiwan

Lees verder

Vicepresident Pence en president Poetin zeggen afspraken af om noodsituatie

Lees verder

Turkse F-35-piloten niet welkom in de VS om Russische technologie

Lees verder

Donald Trump zegt met steun NAVO atoom-ontwapeningsverdrag met Rusland op

Lees verder

Fransvrouw (19) loopt per ongeluk over grens tussen Canada en VS, zit 2 weken vast want ‘illegaal’

Lees verder

Iraanse president: VS zal terugtrekken uit atoomdeal ‘als nooit tevoren berouwen’

Lees verder

Rand Paul zal er ‘alles aan doen’ om benoeming Pompeo en Haspel te voorkomen

Lees verder