Netherlands

Is de regering de baas, of het techbedrijf?

Zijn technologiebedrijven zo machtig geworden dat zij nu de positie van regeringen zelf raken? Die vraag speelt in Brussel en beheerst ook de politieke agenda’s in Washington en Beijing. De kwestie leek relatief overzichtelijk, zolang het buitenlandse bedrijven betrof. De EU legt Amerikaanse sociale media en zoekgiganten regels op, en hief miljardenboetes voor overtreding van mededingingsregels. Washington weert Chinese netwerkbedrijven en wil ze loskoppelen van de Amerikaanse infrastructuur. Beijing verbiedt belangrijke Amerikaanse websites, of eist toegang tot broncodes en gebruikersdata, wat het moeilijk maakt informatie vertrouwelijk te houden.

Maar nu komt er óók meer druk van nationale beleidsmakers op de ‘ eigen’ techgiganten. De bazen van Facebook en Twitter moesten zich onlangs verantwoorden tegenover het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. En onder de regering-Biden is het niet zozeer de vraag óf, maar hóé die beleid om de macht van techbedrijven in te perken zal vormgeven.

Techbedrijven uit China, die steeds actiever worden over de grens, worden gezien als verlengstuk van de Communistische Partij. Zo zette Beijing videobelbedrijf Zoom onder druk om de accounts van democratische activisten in Hongkong en Chinese dissidenten in de VS te sluiten.

De zorgen over misbruik van netwerktechnologie en 5G leidden in de VS al tot het Clean Network-beleid. Dat zet Chinese fabrikanten Huawei en ZTE buitenspel om te kunnen spioneren met hun apparatuur.

Bij de aankondiging van dit beleid verklaarde minister Pompeo (Buitenlandse Zaken) dat het „de privacy van burgers” en „de gevoeligste informatie van onze bedrijven” moest beschermen „tegen agressieve indringing door kwaadaardige spelers als de Chinese Communistische Partij”.

Dit beeld van de ‘lange digitale arm’ van Beijing leidt elders tot zorg over systematische uitbreiding van China’s invloed. Via strategische overnames en investeringen in technologische infrastructuur – ook in de EU en ontwikkelingslanden – creëren de Chinezen afhankelijkheid en boren ze datastromen aan. Die data dienen als grondstof voor kunstmatige intelligentie met een autoritaire signatuur: gezichtsherkenning, digitale spionage, censuur. Dit soort technologie, met een sterk politieke component, verstevigt de greep van de staat op burgers en ondersteunt het Chinese streven naar controle.

Technologie is dus allang geen sector meer, maar een laag die ligt over alle sectoren van de samenleving. Neem de financiële. In China ontstond discussie tussen toezichthouders en techmiljardair Jack Ma over de vraag of Ant Group, zijn bedrijf in microfinanciering, nu ‘fintech’ is of ‘techfin’. Fintech is (bestaande) financiële diensten verlenen met nieuwe technologie, Techfin gaat om nieuwe (bank)systemen bouwen met technologie. Dat is meer dan een semantische kwestie: Ma probeerde met zijn bedrijf – vergeefs – onder Chinese regulering uit te komen. De beursgang van Ant werd last minute door Beijing tegengehouden op een manier die deed denken aan het plotse verbod waarmee president Trump het Chinese sociale medium TikTok in de VS dreigde.

De Chinese overheid kwam onlangs ook met nieuw, verregaand mededingingsbeleid. Dit toont dat ook in China staat en techbedrijven verschillende agenda’s kunnen hebben. Maar het toont vooral dat, ook in China, bedrijven geen al te sterke positie moeten claimen, of essentiële sectoren mogen ontwrichten. Hoe ver de macht van techbedrijven mag gaan, is een cruciale vraag voor beleidsmakers in de hele wereld. De antwoorden zullen afhangen van de politieke waarden in de landen waar die bedrijven actief zijn.

Marietje Schaake schrijft om de week op deze plek een column over technologie, beleid en economie.

Football news:

Godzijdank voor de charisma. Ik heb een gave om anders te zijn dan de rest. PSG striker Neymar deelde zijn mening over zichzelf. Op het veld en daarbuiten, net als voor mij, moet je een ander persoon zijn. Het is duidelijk dat dit alles veel moeite vergt. Je moet goed zijn, zowel op als buiten het veld. Gelukkig heb ik veel charisma van het veld gehaald. Ik werd een idool voor veel kinderen. Ik denk dat het me geholpen heeft om anders en uniek te lijken. Toen ik een kind was, droomde ik altijd van mijn eigen laarzen, en nu heb ik een verhaal en laarzen (Neymar speelt in Puma King boots speciaal voor hem ontworpen - approx. Showsport) die ik kan delen met de wereld
Wayne Rooney: het is tijd om de jongere generatie te leiden. Ik had een geweldige carrière
Lineker op Rooney: een van onze grootste spelers. Engeland zou Euro 2004 hebben gewonnen als hij niet gewond was geraakt. Voormalig Engelse striker Gary Lineker heeft commentaar gegeven op Wayne Rooney ' s beslissing om zijn carrière te beëindigen en Derby County coach te worden. Een van onze grootste voetballers aller tijden heeft zijn carrière beëindigd. Het is geen gemakkelijk moment voor elke speler, maar Rooney heeft een echt prachtige carrière opgebouwd. Ik hoop dat hij succes heeft met Derby County. Veel geluk schreef Lineker
Chelsea zal Drinkwater de derde huur geven, Kasimpasa. Hij heeft niet meer gespeeld sinds februari
Neymar: ik werd een icoon en idool in het voetbal. Moed is mijn grootste voordeel ... PSG forward Neymar deelde zijn mening over zijn kwaliteiten. Ik ben een zeer moedig persoon, moed is mijn grootste deugd. Maar nu is het moeilijk te zeggen wat mensen in mij kunnen zien. Toen ik een kind was, was het makkelijker om deze vraag te beantwoorden. In elke leeftijdsgroep lag [niveau] boven het gemiddelde en werd altijd in de hogere categorieën gewerkt. Dit bracht me populariteit in de stad Santos. Toen was het makkelijker. Maar nu? Het is moeilijk te beantwoorden, omdat ik vandaag geloof dat ik een idool ben geworden, een icoon in het voetbal. Nu ben ik met de beste spelers ter wereld. Ik ben er trots op om bij hen te zijn
Liverpool wil iedereen verslaan. Manchester United weet dat ze iedereen kunnen verslaan. Manchester United manager Ole Gunnar Solskjaer heeft zijn verwachtingen gedeeld voor de komende Premier League wedstrijd met Liverpool. Elk team begint een wedstrijd met het idee dat ze het kunnen winnen. We weten dat we iedereen kunnen verslaan, overal, op elk moment. Dus om het spel te benaderen met het gevoel dat door het spelen van de beste voetbal, We kunnen winnen, het is leuk. Dit is een test, een echte test van wat onze positie werkelijk is, want Liverpool op Anfield is een van de moeilijkste tests. Ik sta liever boven aan de tafel dan bij te praten. Maar nu zijn we kanshebbers, jagers, achter de kampioenen aan. Dat is wat er gebeurt in de loop van een lang seizoen, Liverpool zijn degenen die iedereen wil verslaan. Thuis zijn ze ongelooflijk, dus we moeten nederig zijn, we moeten vechten voor elke centimeter van het veld. Elk detail kan cruciaal zijn in dit spel, zei Solskjaer. Liverpool zal zondag 17 januari Manchester United hosten. Clattenburg viel Klopp aan: beschuldigd van druk op de scheidsrechters voor de wedstrijd met Manchester United, hypocrisie en zelfs in vergelijking met Ferguson
Messi miste de Barca training van vandaag