Netherlands

Iran voert uraniumverrijking op na aanval op atoomcomplex

Iran is begonnen met het verrijken van uranium tot 60 procent zuiverheid. Het is een reactie op het "nucleair terrorisme" van de kant van Israël. Iran stelt dat land verantwoordelijk voor de stroomuitval vorig weekend in de nucleaire installatie in Natanz, waar net een aantal nieuwe uraniumcentrifuges in gebruik was genomen.

"We maken nu 9 gram van het voor 60 procent verrijkte uranium per uur", zegt een overheidsfunctionaris tegen de staatstelevisie. Dat tempo zal na verloop van tijd worden verlaagd naar 5 gram per uur, maar tegelijk blijft het land ook uranium met een zuiverheid van 20 procent maken.

Verrijkt uranium kan gebruikt worden voor kernenergie of kernwapens. Voor kernenergie moet het uranium voor 4 of 5 procent verrijkt zijn. Vanaf 60 procent is het nog maar een kleine stap naar de benodigde 90 procent of hoger voor kernwapens.

Gesprekken

Iran ontkent dat het bezig is met de productie van kernwapens, maar de Iraanse atoomactiviteiten zijn andere landen een doorn in het oog. Deze week spraken het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland al hun "grote zorg" uit over de plannen van Iran om de uraniumverrijking op te voeren.

Deze week wordt in Wenen gepraat met Iran over een nieuw atoomakkoord. Iran hoopt op verlichting van internationale sancties in ruil voor beperking van het nucleaire programma.

"Het opvoeren van de uraniumverrijking maken deze besprekingen niet makkelijker", zegt een woordvoerder van de EU. Het is nog niet duidelijk hoelang de gesprekken zullen duren. Over een paar dagen is er een korte pauze zodat de delegaties thuis kunnen overleggen.

Football news:

Nederland won alle drie de wedstrijden in de Eurogroep voor de derde keer. De vorige zaak was in 2008
Andriy Shevchenko: het was fysiek moeilijk voor Oekraïne, we waren voortdurend te laat. Veel ongeforceerde fouten is vermoeidheid
Noord-Macedonië verloor alle 3 wedstrijden op de eerste Euro met een doelverschil van 2-8
Malinovsky is Interessant voor Milaan. Een andere optie voor de club is Ilicic
Pandev speelde zijn laatste wedstrijd voor het nationale team van Noord-Macedonië. Wijnaldum overhandigde hem een T-shirt en de speelsters werden begeleid om hem te vervangen door een eregang
Euro 2020: Groep C resultaten
Oekraïne heeft 7 nederlagen en 2 overwinningen in de groepsfasen van de Euro