Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Iran executeert Brits-Iraanse oud-minister van Defensie Akbari

N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.

Politieke repressie Iran heeft Alireza Akbari geëxecuteerd wegens vermeende spionage voor het Verenigd Koninkrijk. Britse autoriteiten riepen de afgelopen weken herhaaldelijk op de geplande executie niet door te zetten.

Iran heeft de Brits-Iraanse politicus Alireza Akbari geëxecuteerd. Dat meldt het Iraanse staatspersbureau Mizan zaterdag. De oud-minister van Defensie werd ter dood veroordeeld wegens vermeende spionage voor het Verenigd Koninkrijk. Daar had Iran hem in 2019 al voor opgepakt.

Akbari, die meerdere jaren in het Verenigd Koninkrijk woonde, zou staatsgeheimen hebben gelekt aan de Britse geheime dienst MI6. Daarnaast speelde hij volgens Iran een rol bij de moord op de Iraanse Mohsen Fakhrizadeh, een wetenschapper die in 2020 werkte aan het Iraanse atoomprogramma. Akbari liet woensdag aan BBC Persian weten na marteling „van meer dan 3.500 uur” schuld te hebben bekend voor daden die hij volgens hem niet heeft verricht.

Lees ook dit artikel over de nieuwe golf van repressie in Iran

De Britse minister van Buitenlandse Zaken James Cleverly riep Iran de afgelopen weken tevergeefs op Akbari vrij te laten. Volgens hem is de executie „een politiek gemotiveerde daad van een barbaars regime dat totaal geen respect heeft voor mensenlevens”. Britse autoriteiten steunden Akbari’s familie de afgelopen jaren, onder meer met hun oproepen tot vrijlating.