Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Iran executeert Brits-Iraanse man, Britse premier veroordeelt 'laffe daad'

AFP

Iran heeft de Brits-Iraanse oud-politicus Alireza Akbari geëxecuteerd. Het persbureau van de Iraanse gerechtelijke autoriteit, Mizan, schrijft in een nieuwsbericht dat Akbari werd opgehangen vanwege onder meer spionage voor de Britse geheime dienst MI6.

De Britse premier Sunak veroordeelt de executie van Akbari. Op Twitter schrijft hij "geschokt" te zijn door de "meedogenloze en laffe daad, uitgevoerd door een barbaars regime zonder respect voor mensenrechten".

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Cleverly riep Iran gisteren in een verklaring nog op de "brute dreiging van executie" van Akbari niet door te zetten. "Het Iraanse regime mag er niet aan twijfelen: we volgen de zaak van Alireza Akbari nauwlettend", zo waarschuwde Cleverly tevergeefs.

Volgens het VK was de veroordeling van Akbari politiek gemotiveerd. Woensdag deelde BBC Persian een geluidsopname van Akbari, waarin hij zegt dat hij is gemarteld en is gedwongen een bekentenis af te leggen. Hij spreekt over 3500 uur marteling gedurende tien maanden. Op dezelfde dag werd duidelijk dat Iran voorbereidingen aan het treffen was voor de executie van Akbari.

Een journalist van BBC Persian deelde het audiobericht op Twitter:

Donderdag deelden de Iraanse autoriteiten een video waaruit volgens het regime blijkt dat Akbari een rol speelde bij de liquidatie van een Iraanse topwetenschapper in 2020. In de flink bewerkte video legt Akbari geen bekentenis af, maar zegt hij wel dat een Britse geheime agent hem om informatie had gevraagd over de wetenschapper.

Het is niet duidelijk wanneer Iran Akbari precies heeft geëxecuteerd.

Als politicus in Iran bezat Akbari tussen 2000 en 2008 een hoge functie op het ministerie van Defensie. Ook speelde hij een belangrijke rol bij de totstandkoming van het staakt-het-vuren tussen Iran en Irak in 1988, na een oorlog van acht jaar. Na zijn tijd als politicus verhuisde hij naar het Verenigd Koninkrijk. Hij is sinds 2019 niet meer in het openbaar gezien. Vermoed wordt dat hij toen is opgepakt tijdens een bezoek aan Iran.

Persbureau AP schrijft dat de executie van Akbari mogelijk te maken heeft met een machtsstrijd binnen de Iraanse veiligheidstroepen.

Rond de aanhoudende protesten in het land executeerde Iran de afgelopen tijd al meerdere gevangen. Zo werden een week geleden nog twee mannen opgehangen vanwege hun vermeende rol bij de dood van een paramilitaire vrijwilliger tijdens een betoging.