Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

IOC-voorzitter: weren Russen op Spelen niet in lijn met olympisch handvest

Door onze sportredactie

IOC-voorzitter Thomas Bach vindt dat het standpunt van Oekraïne dat er geen Russen mee mogen doen aan de Olympische Spelen van 2024 in Parijs haaks staat op het olympisch handvest. Tot onvrede van de Oekraïners is er een voorstel van een stappenplan om Russische atleten opnieuw te integreren in de mondiale sport.

"Het vastomlijnde uitgangspunt is: geen Russische of Belarussische atleten", zei Bach vrijdag op een persconferentie in het Duitse Oberhof.

Maar "individuele neutrale atleten uit deze landen, zonder enige identificatie met hun nationaliteit" kunnen volgens de IOC-voorzitter mogelijk in het komende jaar wel aan de start staan van internationale wedstrijden. Voor de Spelen van 2024 en het deelnemersveld van dat evenement staat het IOC pas aan het begin van uitvoerig overleg.

Atleten uitsluiten alleen op grond van hun paspoort voldoet volgens Bach niet aan de regels voor de mensenrechten. Hij zei de opstelling van Oekraïense kant te kennen. Die willen niet alleen Rusland als staat isoleren, "maar een totale isolatie van alle Russen, ongeacht welke mening die ten opzichte van de oorlog hebben", zei de Bach. "Dat is niet in lijn te brengen met het olympisch handvest."

Thomas Bach afgelopen zomer met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky.Foto: AFP

'Oekraïne dreigt met boycot'

De Oekraïense minister van Sport Vadym Gutzeit zei donderdag zelfs dat zijn land de Spelen van Parijs mogelijk zal boycotten als Russische en Belarussische sporters mogen deelnemen.

"Ons standpunt blijft ongewijzigd: zolang de oorlog in Oekraïne voortduurt, mogen Russische en Belarussische atleten niet deelnemen aan internationale wedstrijden", zei Gutzeit. "Als we niet worden gehoord, sluit ik niet uit dat we de Olympische Spelen boycotten en weigeren deel te nemen."

NOC*NSF gaf donderdag aan de optie open te houden om sporters onder neutrale vlag te laten deelnemen. Wel zei de organisatie zorgen te hebben over de uitvoering en houdbaarheid ervan.

Lees meer over:

IOC Olympische Spelen Thomas Bach Oorlog in Oekraïne