Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

IOC stelt besluit over deelname Russen en Belarussen aan Olympische Spelen uit

Door onze sportredactie

Het internationaal olympisch comité (IOC) heeft dinsdag nog geen besluit genomen over eventuele deelname van sporters uit Rusland en Belarus aan de Olympische Spelen van 2024 en 2026. Wel zei voorzitter Thomas Bach dat atleten uit deze landen waarschijnlijk onder neutrale vlag mogen meedoen.

Bach zei dinsdag na een vergadering in Lausanne dat de sancties tegen beide landen voorlopig van kracht blijven. "We hebben vandaag nog geen besluit genomen over de mogelijke deelname van sporters uit Rusland en Belarus. Het IOC behoudt zich het recht voor om daar op een geschikt moment over te beslissen."

De IOC-baas benadrukte dat sporters uit de twee landen volgend jaar nog steeds geweerd zouden kunnen worden bij de Spelen in Parijs, ook als ze hebben voldaan aan de internationale kwalificatie-eisen.

Na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne begin vorig jaar legde het IOC Rusland en bondgenoot Belarus sancties op. Zo mogen beide landen geen internationale sportevenementen organiseren.

Russische en Belarussische sporters mogen momenteel alleen onder neutrale vlag meedoen aan internationale sportwedstrijden. Het IOC onderzoekt nog steeds of dat ook kan gelden tijdens de Spelen van volgend jaar in Parijs en de Winterspelen van 2026 in Italië.

Bach benadrukte dat sporters uit Rusland en Belarus alleen op individueel vlak onder een neutrale vlag mogen meedoen. De landen mogen vooralsnog geen teams afvaardigen naar de Spelen. Sporters die de oorlog actief steunen worden sowieso uitgesloten, meldt het IOC.