Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

IOC kritisch: 'Oekraïne schaadt eigen sporters door ze aan de kant te houden'

Door onze sportredactie

Het internationaal olympisch comité (IOC) is kritisch op het besluit van de Oekraïense regering om de sporters van het land niet mee te laten doen aan kwalificatietoernooien voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs.

"Oekraïne heeft alleen zichzelf ermee, het zal vooral de sporters schaden", verklaart het IOC. "Het zal geen enkele positieve invloed hebben op de oorlog die het IOC fel veroordeelt en waar iedereen een einde aan wil."

De regering van Oekraïne reageerde met haar besluit op de aanbeveling van het IOC om Russische en Belarussische sporters onder neutrale vlag weer toe te laten bij internationale sportwedstrijden, ook al duurt de Russische agressie tegen Oekraïne voort.

Als sporters uit Oekraïne het verbod negeren en toch meedoen aan toernooien waar ook Russen en Belarussen meedoen, kunnen ze bestraft worden. Dat heeft minister van Sport Vadym Hoettsait, tevens voorzitter van het Oekraïens olympisch comité, ingebracht.

"Het IOC heeft altijd volgehouden dat het niet aan regeringen is om te beslissen welke atleten aan welke internationale wedstrijden mogen deelnemen", luidt de IOC-verklaring verder. "In bijna alle edities van de Spelen hebben we gezien dat atleten met elkaar wedijveren, ondanks het feit dat hun landen in oorlog of in conflict zijn."

De aanbeveling van het IOC om Russen en Belarussen weer toe te laten, leidde tot veel kritiek. Zo lieten Rusland, Oekraïne, Polen, Duitsland en Tsjechië weten hun bedenkingen erbij te hebben.