Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

IOC buigt zich vandaag over hoofdpijndossier Spelen 2024: Rusland en Belarus

Door onze sportredactie

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) vergadert dinsdag in Lausanne over het grootste hoofdpijndossier in de aanloop naar de Olympische Spelen van Parijs. Mogen sporters uit Rusland en Belarus volgend jaar onder neutrale vlag meedoen? De meningen zijn verdeeld.

Zo besloot de Nederlandse boksbond net als heel wat andere landen om het recente WK in India te boycotten, omdat Russen en Belarussen daar 'gewoon' onder eigen vlag aan mochten meedoen. De jonge boksster Megan de Cler wilde haar WK-droom echter niet opgeven en ging buiten de bond om toch naar New Delhi. De boksbond maakte daarop bekend dat ze niet meer welkom is in de nationale ploeg.

Een vergelijkbaar scenario dreigt in het schermen. De internationale schermbond besloot onlangs dat Russen en Belarussen weer welkom zijn, onder meer op de WK in Milaan. De Nederlandse bond KNAS ging daarop in gesprek met de schermers, om te horen hoe zij hiertegenaan kijken.

"Wij hebben nog geen formeel standpunt ingenomen", zegt KNAS-directeur Teun Plantinga. "Dat willen we ook niet doen zonder de sporters daarin mee te nemen. Daar is dit veel te ingewikkeld en belangrijk voor. We hebben te maken met sporters die hun hele leven in dienst stellen om de Spelen te halen. Maar aan deze zaak zitten ook morele kanten."

Oekraïne eist dat Russen worden uitgesloten van Spelen

Toen Russische militairen begin vorig jaar Oekraïne binnenvielen, legde het IOC diverse sancties op aan Rusland en bondgenoot Belarus. Zo mogen ze geen internationale evenementen organiseren. Sporters uit beide landen mogen alleen onder neutrale vlag in actie komen, maar in heel wat sporten doen ze helemaal niet mee.

Oekraïne benadrukt keer op keer dat Rusland en Belarus geweerd zouden moeten worden van de Spelen van Parijs. Het IOC zei enkele maanden geleden echter te onderzoeken onder welke voorwaarden individuele sporters uit deze twee landen wél kunnen meedoen aan internationale evenementen en dus ook aan de Spelen.

Volgens het IOC kunnen atleten niet op basis van hun afkomst worden uitgesloten. In heel wat sporten is het kwalificatietraject voor Parijs begonnen. Dus moet het IOC snel een beslissing nemen.

De Nederlandse sportkoepel NOC*NSF steunt de lijn van het IOC om te onderzoeken of Russen en Belarussen onder neutrale vlag kunnen meedoen. "Ons hart is bij Oekraïne. Maar de sporters staan centraal, want zij werken jarenlang naar dit evenement toe. We proberen sporters en politiek zo lang mogelijk gescheiden te houden", aldus een woordvoerder van NOC*NSF. "Maar het is een worsteling waar de hele sportwereld in toenemende mate mee te maken krijgt."