Nederlanders die momenteel positief getest worden op het coronavirus lijken minder ernstig ziek te worden dan patiënten bij de eerste golf, meldt de Nederlandse Internisten Vereniging (NIV) op basis van een inventarisatie van 180 patiënten in negen ziekenhuizen.

Van de groep ondervraagden werd de helft behandeld in maart en april, terwijl twee weken terug een tweede groep van negentig patiënten is ondervraagd. Toen lagen er in totaal zo'n 160 coronapatiënten op reguliere afdelingen in ziekenhuizen.

De ligduur van patiënten is gemiddeld genomen met een derde afgenomen, terwijl het aantal patiënten dat overgeplaatst wordt naar een intensivecareafdeling gehalveerd is, aldus de organisatie.

Eerder meldde de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) al dat ook de ligduur op intensive cares is afgenomen. In maart en april lagen coronapatiënten gemiddeld 22 dagen op de ic's, terwijl dat de laatste maanden ruim een week was.

'Data bevestigt gevoel binnen ziekenhuizen'

NIV-directeur Samara de Jong-Jaber vertelt in gesprek met NU.nl dat de data een heersend gevoel binnen ziekenhuizen bevestigt. "We zien al een tijdje dat er een verschil is tussen de eerste en tweede golf. Het gaat hier om een eerste officiële constatering, die ruimte biedt voor verder onderzoek."

De Jong-Jaber benadrukt dat patiënten nog steeds ernstig ziek kunnen worden en ic-opnames en periodes aan beademingsmachines zeker geen verleden tijd zijn. "Dezelfde klachten kunnen nog steeds opspelen bij patiënten."

De directeur vermoedt dat patiënten steeds eerder ziekenhuizen kunnen verlaten doordat behandelingsmethodes de afgelopen maanden zijn verbeterd. "In het begin was iedereen zoekende."

'Druk op gezondheidsstelsel blijft aanwezig'

Volgens de NIV stromen reguliere ziekenhuisafdelingen momenteel sneller vol dan de ic's, doordat patiënten minder ernstige klachten hebben. Daardoor blijft er een hoge druk op het Nederlandse gezondheidsstelsel, vertelt internist Robin Peeters .

De NIV pleit voor extra maatregelen om de capaciteit op verpleegafdelingen te waarborgen, zoals een aangepaste planning en hulp bij de werving van personeel.