Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Internationaal Strafhof wil Poetin laten arresteren voor kinderdeportaties

Door onze nieuwsredactie

Rechters van het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC) hebben een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de Russische president Vladimir Poetin vanwege oorlogsmisdaden die gepleegd zouden zijn in Oekraïne. De kans dat Poetin zich in Den Haag zal melden is vrijwel nihil. Daarmee lijkt het arrestatiebevel op dit moment nutteloos.

Volgens het strafhof is Poetin verantwoordelijk voor het illegaal wegvoeren van kinderen uit bezette gebieden in Oekraïne naar Rusland. Ook tegen Maria Lvova-Belova is een arrestatiebevel uitgevaardigd. Zij is de Russische commissaris voor kinderrechten.

De Verenigde Naties beschouwt de gedwongen kinderdeportaties als mensenrechtenschending die gelijk staat aan een oorlogsmisdaad.

Volgens Oekraïne zijn tot vorige maand 16.221 Oekraïense minderjarigen weggevoerd door de Russen. De onderzoekers van de VN hebben deze cijfers niet kunnen verifiëren maar zeiden wel bewijzen te hebben dat Russische overheidsfunctionarissen maatregelen hebben genomen overgebrachte Oekraïense kinderen onder te brengen in instellingen en bij pleeggezinnen. Poetin ondertekende een decreet om velen van hen de Russische nationaliteit te geven.

De commissie bezocht 56 plaatsen in Oekraïne en sprak met bijna zeshonderd mensen.

Rusland heeft altijd ontkend oorlogsmisdaden te plegen in Oekraïne.