Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Interessant: dít doet boosheid met je lichaam

Ontwerp Zonder Titel 2023 03 04t143012.064

Iedereen is wel eens boos, maar wat doet deze emotie met je lichaam en wat gebeurt er als je langdurig boos bent?

Boosheid

Je boos voelen, is heel normaal en soms ook zelfs goed. De wijze waarop je lichaam hierop reageert, heeft vooral te maken met hoe jij vervolgens met die boosheid omgaat. Wat gebeurt er eigenlijk in je lichaam als je boos bent? Boosheid zorgt ervoor dat je lichaam in een soort stresstoestand raakt: de bekende fight, flight or freeze response. Je alertheid is hoog en je bloed verplaatst zich van het analytische deel van je brein naar het reptielen brein. Dit is een evolutionair bepaalde reactie, want je brein denkt nu dat je in direct gevaar bent. Dit is waarom mensen soms ook uit boosheid pijnlijke opmerkingen maken. Als je boos bent denk je niet meer echt na: je handelt en wel direct.

Lees ook: Déze 6 sterrenbeelden kunnen heel goed hun emoties verbergen

Andere gevolgen

Doordat het bloed zich in het brein van het analytische deel naar het reptielen brein verplaatst, zul je merken dat je ook lastiger uit je woorden komt of ineens niet meer een bepaald woord kunt oproepen. Heel normaal, want je lichaam verkeert nog steeds in die stress-toestand. Explosieve boosheid is vaak het gevolg van opgekropte gevoelens van boosheid. Misschien heb je dit zelf wel eens meegemaakt. Die onderdrukte boosheid zorgt namelijk voor stress en op een gegeven moment moet die stress eruit, want je lichaam kan het niet langer meer onder controle houden. Onderdrukte boosheid zorgt voor een slechte nachtrust, een verminderd afweersysteem en een toename van ontstekingen.

Lees ook: Bewezen: honden kunnen emoties aanvoelen (en zó doen ze dit)

Toekomst

Hoe ga je in de toekomst dan het beste om met boosheid? Je kunt er eigenlijk op verschillende manieren mee omgaan. Het is belangrijk om je boosheid niet te willen controleren. Je kunt geluksgevoelens of paniekgevoelens ook niet controleren. Daarnaast is boosheid niet iets negatiefs, dus probeer het ook niet zo te categoriseren. Wel kun je goed nagaan wat er aan de hand is en het gevoel serieus nemen. Waarom ben je boos? Zou het helpen om de boosheid uit te spreken? Of heb je misschien eerst even rust nodig, waarna je er mee aan de slag gaat. Zorg er in ieder geval voor dat je iets doet met deze boosheid en onderdruk het niet.

Lees ook: Blij, boos of jaloers? Déze emoties kan je hond voelen

Foto: GettyImages
Bron: Poosh.com

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.