De Inspectie SZW en FIOD gaan samen onderzoeken of partijen misbruik maken van de steunmaatregelen die het kabinet heeft ingevoerd vanwege het coronavirus. Met het Openbaar Ministerie is afgesproken dat verdachten snel voor de rechter komen, melden beide organisaties vrijdag.

"Fraude is onacceptabel. Het benadeelt werknemers en bedrijven die het echt nodig hebben en er recht op hebben. En daarmee benadeelt het de hele maatschappij", aldus de Inspectie SZW in een persbericht.

De organisaties halen aan dat de maatregelen van de overheid om de economische schade van het coronavirus tegen te gaan snel zijn ingevoerd en sterk zijn vereenvoudigd. Hierdoor ontstaat ook een grotere kans dat er misbruik van wordt gemaakt.

Tot nu toe zijn er bij het UWV ruim 70.000 aanvragen binnengekomen voor noodsteun, als onderdeel van de Noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW).

Werkgevers met een omzetverlies van minstens 20 procent kunnen gebruikmaken van die regeling, zodat zij de lonen kunnen doorbetalen.

Last van verveling en droge handen? Lees ook deze verhalen:

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort