Netherlands

ING toont iets van herstel op rood Damrak

De AEX-index in Amsterdam is donderdag met verlies de handel uitgegaan. Ook elders in Europa was het sentiment negatief. De vrees voor de negatieve impact van strengere coronamaatregelen in Europa op het economische herstel zorgde voor terughoudendheid bij beleggers. In Amsterdam was ING een van de weinige stijgers. De bank verloor de voorbije dagen flink aan beurswaarde vanwege onthullingen over dubieuze transacties.

De AEX-index sloot 0,8 procent lager op 541,11 punten. De MidKap verloor 0,9 procent tot 785,63 punten. De beursgraadmeters in Londen en Parijs daalden tot 1,3 procent. De DAX in Frankfurt (min 0,3 procent) hield de schade enigszins beperkt, mede door een stijging van het Duitse ondernemersvertrouwen in september.

ING was met een winst van 1,2 procent koploper in de AEX. Volgens kenners is het goed mogelijk dat ING opnieuw wordt beboet door onthullingen uit de FinCEN-files. ING schikte in 2018 al met het Nederlandse Openbaar Ministerie voor honderden miljoenen wegens tekortkomingen.

Volgens de Belgische krant De Tijd waren ook bij de Belgische tak van ING de antiwitwascontroles niet helemaal op orde. Uit een onderzoek van de Nationale Bank van België zou onder meer blijken dat ING België onvoldoende waakzaam was met het aanbieden van diensten als ‘correspondentbank’. Met die dienst regelt de bank in opdracht van buitenlandse banken onder meer transacties in dollars of verzorgt het internationale overschrijvingen.

Biotechnoloog Galapagos was de grootste daler bij de hoofdfondsen op het Damrak met een verlies van 3,2 procent. Ook informatie- en dataleverancier RELX stond in de staartgroep met een min van 2,8 procent.

Shell verloor 1,5 procent. Het olie- en gasconcern lieten weten de opties voor zijn belang van 45 procent in het gasproject Malampaya in de Filipijnen te bekijken, waaronder een desinvestering.

In de MidKap sloten luchtvaartcombinatie Air France-KLM en fitnessketen Basic-Fit de rij met minnen van bijna 7 en bijna 9 procent door de vrees voor een tweede golf van coronabesmettingen. Corbion was de sterkste stijger met een plus van 3,8 procent. Het speciaalchemieconcern gaat samen met olie- en gasbedrijf Total een nieuwe polymelkzuur (PLA) bioplastics fabriek bouwen in Frankrijk.

De euro was 1,1658 dollar waard, tegenover 1,1672 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,3 procent goedkoper op 39,81 dollar. Brentolie kostte 0,5 procent minder op 41,56 dollar per vat.

Football news:

Bulykin over de Champions League: Ik wil Loko op zijn minst op de derde plaats zien om hun wedstrijden in Europese competities in de lente te bekijken
Liverpool speelde voor het eerst op nul in de eerste twee ronden in de Champions League groep
Felix scoorde twee goals voor Red Bull. Alleen Aguero was jonger toen hij in de Champions League speelde voor Attico, waar hij twee doelpunten scoorde in een groepsfase. De Portugezen scoorden tegen de Oostenrijkers op de leeftijd van 20 jaar en 252 dagen. Alleen Sergio Aguero was jonger dan Felix in de geschiedenis van de Madrid club toen hij een dubbele in het toernooi deed. Argentinië was toen 20 jaar en 106 dagen oud
Rybus about 1:2 met Bayern: Loko probeerde voetbal te spelen, niet alleen zitten in de verdediging en schop de bal naar voren
Real Madrid is de vierde in de groep. We verloren tot de 93e minuut na het dubbele van onze zoon tyuram (hij begon in Barcelona)
Het is belangrijk om niet te imponeren, maar te scoren. Een andere kracht van de Loco naar de woorden van Nikolic na de wedstrijd
Andre Villas-Boas: de stad heeft een miljard uitgegeven en de coach is een fenomeen. Marseille heeft geen geld voor Guardiola, dus je hebt AVB en zijn tactiek