Netherlands

ING blijft huisbankier overheid, ondanks witwasaffaire

Aanbesteding ING trof een schikking van 775 miljoen euro met justitie voor witwassen, waarop het contract als huisbankier van de rijksoverheid niet automatisch werd verlengd.

ING blijft de huisbankier van de Rijksoverheid, ondanks de fikse boete die de bank enkele jaren geleden kreeg opgelegd voor witwassen. Dat schrijft demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Omdat de bank te weinig deed om te voorkomen dat bankrekeningen jarenlang konden worden gebruikt voor witwassen, moest ING in september 2018 voor 775 miljoen euro betalen aan justitie in een schikking. Hoekstra besloot daarop het contract van de rijksoverheid met ING als huisbankier niet automatisch te verlengen en zette een nieuwe aanbesteding uit. Deze is nu alsnog gewonnen door ING.

Hoewel ING „ernstige fouten” heeft gemaakt in de witwasaffaire, heeft de bank volgens Hoekstra „zelfreinigende maatregelen” genomen. De bank voldoet daardoor aan de strengere voorwaarden die de minister aan de aanbesteding had gesteld. Voormalig ING-topman Ralph Hamers wordt vervolgd voor zijn rol bij het witwasschandaal, maar dat heeft voor de aanbesteding geen rol gespeeld. Volgens de nieuwe regels is alleen een mogelijke veroordeling van een huidige bestuurder een obstakel om huisbankier van de overheid te zijn.

Wachtkamerovereenkomst

Volgens Hoekstra had ING bij de aanbesteding de „beste prijs-kwaliteitsverhouding” en won de bank daardoor uiteindelijk van Rabobank. Ook scoorde ING beter op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijk ondernemen dan de concurrentie. Met Rabobank wordt een „wachtkamerovereenkomst” gesloten: wanneer het contract met ING binnen twee jaar wordt beëindigd dan mag het Rijk zonder nieuwe aanbestedingsprocedure een overeenkomst sluiten met de Rabobank.

In 2019 kondigde Hoekstra al aan dat het betalingsverkeer van de Belastingdienst nog zeker tot en met 2024 door ING verzorgd wordt. Dat contract betreft meer dan 250 miljoen in- en uitgaande betalingen per jaar en is daarmee een stuk groter dan de 30 tot 35 miljoen jaarlijkse transacties van de rijksoverheid.

Football news:

Cavani is teruggekeerd naar de training en is waarschijnlijk om te spelen tegen Crystal Palace
Fabio Capello, Juventus speelde Rugby tegen de haven. Alleen Ronaldo en Chiesa kunnen een verschil maken in deze ploeg.Voormalig Juventus en Real Madrid manager Fabio Capello heeft zich uitgesproken over de prestaties van de Italiaanse club onder Andrea Pirlo
Neymar: ik postte hoe ik herstelde van mijn blessure, en ik kreeg geen berichten waarin stond, Wow, wat een professional. Geen PSG striker Neymar heeft uiting gegeven aan zijn ongenoegen over de aandacht die aan zijn herstelwerk wordt besteed
Ole Gunnar Solscher: het werk van de juryleden is zeer moeilijk en zonder extra druk. We moeten hun beslissingen nemen
Ik weet zeker dat Messi niet in Barca blijft als ik de verkiezing niet win. Hij geeft de club 30% van de omzet
Trent had Gerrard verafgood sinds hij een kind was, en hij speelde in een sprookje: hij kreeg de zorg van Steven en de armband van de kapitein. Het verhaal van een grote relatie
Hazard ' s herstel van de verwonding is vertraagd. Hij zal waarschijnlijk niet spelen tegen Atletico op Maart 7