Netherlands

Informateur Hamer laat Rutte en Kaag het uitvechten, mogen samen conceptregeerakkoord schrijven

Het lijkt erop dat informateur Mariëtte Hamer gaat voorstellen om VVD-leider Rutte en D66-leider Sigrid Kaag samen een conceptregeerakkoord te laten schrijven. Na deze ‘tussenfase’ zouden andere partijen dan aan kunnen sluiten.

Het schiet maar niet op met de formatie en nu zeggen ‘ingewijden’ tegen de NOS dat informateur Hamer een tussenfase in gaat lassen. Rutte en Kaag mogen waarschijnlijk een conceptregeerakkoord gaan schrijven en dan zou er een fatsoenlijke basis moeten liggen waar andere partijen zich bij aan zouden kunnen sluiten.

Het klinkt leuk en het is niet eens zo’n slecht idee, maar het is nog maar de vraag of dit echt wat uit zal gaan halen. De keuze voor ChristenUnie enerzijds of GroenLinks/PvdA anderzijds gaat hierdoor niet weg. D66 is nog steeds bang dat ze zullen worden gedomineerd door ‘rechts’.

En de VVD en het CDA schieten zichzelf in de voet als ze samen in een kabinet gaan met de linkse partijen. Dat leidt zeer waarschijnlijk tot een afstraffing bij de volgende verkiezingen (bij het CDA al helemaal) én het biedt GroenLinks en de PvdA vier jaar lang een podium om zich opnieuw te profileren.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Het doel van dit (eventuele) conceptregeerakkoord lijkt er dus meer op gericht te zijn om te kijken welke optie de minste weerstand oplevert, maar het zou zomaar kunnen dat er alleen maar beroerde opties overblijven. In dat geval heeft het alleen maar meer tijd gekost en niets opgeleverd. Het is dus nogal een risico wat Hamer hier nu neemt.

Football news:

PSG zijn de laatste mensen die de Champions League winnaar willen zien. Het hoofd van de Raad van Commissarissen van Eintracht Frankfurt, Philip Holzer, sprak over de situatie op de transfermarkt
Ronaldo zal spelen tegen Barcelona in de Joan Gamper Cup
Calvin Phillips over knielen: een herinnering dat racisme heeft geen plaats in de samenleving
Monaco heeft AZ ' s topscorer Miron Boadu ondertekend
Bayern is geïnteresseerd in Danilo. Juventus heeft gevraagd 30 miljoen euro
Tiago arriveerde op de Liverpool locatie zonder te herstellen van een blessure
Arsenal organiseerde een muur voor Saka met brieven van steun: Ik heb geen woorden