Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

‘Inflatie zal telecommarkt niet hard treffen’

Nieuws -

De hoge inflatie zal niet leiden tot massale opzeggingen, wel zullen jongeren sneller opzeggen dan ouderen. Dat zijn de uitkomsten van een onderzoek door Telecompaper dat vanochtend werd uitgelicht op het Telecompaper congres in ’t Spant in Bussum.

Na twee jaar afwezigheid wordt het jaarcongres weer fysiek gehouden en werd een oude traditie hersteld. Directeur Ed Achterberg mocht weer een aantal onderzoeken samenvatten.

Dit keer kreeg de massale uitrol van glasvezel de meeste aandacht. In sommige gemeenten zijn al drie partijen actief met de aanleg van glasvezel. Volgens Achterberg is glasvezel wat vroeger DSL of kabel was. “De meest gekozen snelheden zijn helemaal niet zo hoog, overal worden 1 Gbps netwerken aangelegd, maar slechts een beperkte aantal consumenten vindt dat interessant.”

Sterker nog: de meeste gebruikers weten niet precies wat de snelheid van hun verbinding is. Slechts 15 procent kiest glasvezel voor de download snelheid. “Betrouwbaarheid en prijs worden belangrijker gevonden,” zegt Achterberg.

Ook worden weinig exotische apparaten aangesloten, meerendeels laptops en spelcomputers. “Dingen als Chromecast of Apple TV vind je vooral bij jongeren, ouderen kijken liever lineair.” Wel heeft jong en oud een tablet in huis. Smart home wordt maar mondjesmaat gebruikt.

Bij 5G, inmiddels overal beschikbaar in Nederland, heeft nog geen 12 procent een onbeperkt abonnement. Volgens Achterberg zit de prijs een grotere adoptie in de weg.

Achterberg keek zelf het meeste op bij het onderzoek naar thuiswerken. “Een jaar geleden was 20 procent van plan om weer naar werk te gaan, nu is dat nog vijf procent. Thuiswerken blijft goed te zijn bevallen.”

Hij toonde in grafieken de enorme adoptie van Teams en Zoom. Bij zzp’ers is Google Meet meer ingeburgerd.

Vanmiddag komen onder meer entertainment en zorg aan bod.