Netherlands

In meerdere steden voetbalsupporters op de been 'om stad te beschermen'

Den Bosch en Maastricht

4 minuten geleden Aangepast: 3 minuten geleden

De rellen tegen het coronabeleid van het kabinet Beeld © ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

In meerdere steden zijn voetbalsupporters de straat op gegaan. Naar eigen zeggen om hun stad te beschermen tegen de relschoppers. In Den Bosch, dat gisteren ten prooi viel aan plunderingen en vernielingen, was de politie bij het uitdelen van oranje hesjes om de supporters te kunnen onderscheiden.

Op social media is te zien dat voetbalsupporters in Maastricht door de straten trekken.

Ook in Breda willen supporters van NAC hun stad beschermen, maar de politie is nog niet enthousiast.

In Den Bosch is de politie wel blij met de hulp van de FC Den Bosch-supporters. Daar was de politie bij het uitdelen van oranje hesjes aan de supporters die aangaven te willen helpen bij het handhaven van de orde.

Verstandig?

Of het verstandig is om voetbalsupporters in te schakelen bij de handhaving? "Het is positief als mensen duidelijk maken dat relschoppen niet kan. In een bepaald opzicht is dit initiatief te vergelijken met buurtvaders", vertelt Otto Adang, hoogleraar Veiligheid aan de Rijksuniversiteit Groningen.

"Als de voetbalsupporters de relschoppers aanspreken op hun gedrag, is dat goed. Maar verder dan dat mag het niet gaan aan te merken als buurtvaders, als ze anderen kunnen aanspreken dan is dat goed, maar verder dan dat mag het niet gaan", zegt Adang.

"Ze mogen nooit andere rollen op zich nemen of iets wat in de richting van geweld gaat. Jongeren aanspreken kan wel. Als de gemeente en politie de regie houden en de supporters de instructies van hen op blijven volgen, dan zou dit moeten kunnen."

Willem II

Ook gisteren gingen voetbalsupporters de straat op om hun stad te beschermen. Fans van de harde kern van Willem II waarschuwden via sociale media niet alleen om geen vernielingen in Tilburg aan te richten. Ze zeiden ook niet te tolereren dat ondernemers het slachtoffer worden van plunderingen. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Avondklok: gelegenheidsargument om te rellen, of échte boosheid?

"Geen plunderingen en vernielingen in onze stad!', waarschuwden fans van MVV op sociale media. "Voor degene die toch meent aan onze stad te moeten komen, we hopen dat de politie jullie vindt voordat wij dat doen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee."

'Onze stad verdedigen' 

Ook de harde supporterskern van NEC zei geen vernielingen en plunderingen te tolereren. "Wij zullen dit niet toestaan. Onze winkeliers hebben het al zwaar en kunnen dit er niet bij hebben. Wij zullen dus onze stad verdedigen."

Supporters van AZ, Heracles Almelo lieten zich in soortgelijke bewoordingen uit. Ze verklaren zich bereid om de plannen van mogelijke relschoppers te dwarsbomen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Veel Nederlanders pikken de rellen niet en laten dat nu horen: 'We zijn het spuugzat'

Football news:

Ibra zal worden verscheurd tussen wedstrijden en het festival in Sanremo voor een week. 4 muzikale avonden en 2 wedstrijden in 6 dagen
De kampioen van China, Jiangsu Sunding, kondigde de beëindiging van haar activiteiten. Inter is eigendom van hetzelfde bedrijf
Ex-keeper van het nationale team van Argentinië Cavaliero sloeg een man dood. Voormalig keeper van het nationale team van Argentinië Pablo Caballero had een ongeluk
Schalke heeft Hoofd coach Gross en de sports director ontslagen. De ploeg is laatste in de Bundesliga
Werner op Chelsea: de periode waarin ik niet scoren was de slechtste van mijn carrière
Ole Gunnar Solskjaer: je bent op de verkeerde plaats als je bij Manchester United bent en je wilt verliezen. Ik kan de slechtste verliezer in de club
Ko vid-maskers van de Luipaard worden erkend als de beste in Spanje. Efficiëntie-94%