In grote delen van het land lijkt de avondklok geruisloos te zijn ingegaan. Op Urk en in Rotterdam, Amersfoort en het Limburgse Stein vonden echter alsnog enkele protestacties plaats tegen de strenge coronamaatregel. Op Urk is een noodbevel afgekondigd nadat jongeren een GGD-teststraat in brand hadden gestoken en zich tegen de politie keerden.

Door de avondklok moeten inwoners voorlopig iedere dag van 21.00 tot 4.30 uur binnenblijven. De maatregel geldt tot de vroege ochtend van 10 februari. De boete voor het overtreden van de avondklok bedraagt 95 euro.

In Rotterdam werd aan de Binnenrotte geprotesteerd tegen de avondklok en overige coronamaatregelen. Zeker vijftig personen waren aanwezig. De groep werd door agenten op de hoogte gesteld van de naderende avondklok, maar weigerde te vertrekken.

Volgens een woordvoerder zijn alle aanwezige personen op de bon geslingerd. "Er was geen sprake van een grimmige sfeer en de groep hield zich tot 21.00 uur aan de maatregelen. Nu gaan we het plein schoonvegen."

In Amersfoort vond een kleinschalige protestactie plaats van actiegroep Viruswaarheid. Het is niet duidelijk of de betogers op tijd binnen waren.

Jongeren in Limburgse Stein zoeken confrontatie met politie

In het centrum van het Limburgse Stein waren zaterdagavond ongeveer honderd jongeren op de been. Het was hun plan om buiten samen te komen, alcohol te drinken en muziek te luisteren.

Toen de politie ter plaatse kwam, weigerden de jongeren gehoor te geven aan de bevelen van de agenten en gooiden ze vuurwerk naar de politie. De mobiele eenheid moest ter plaatse komen en rond 23.00 uur was de rust op straat wedergekeerd.

Twaalf mensen zijn tot nu toe aangehouden maar de politie sluit meer arrestaties niet uit.

Teststraat GGD Urk in brand gestoken

Op Urk is zaterdagavond een teststraat van de GGD in brand gestoken, bevestigt de politie Midden-Nederland in gesprek met NU.nl. Als gevolg van de onrust in de plaats heeft burgemeester Cees van den Bos besloten een noodbevel af te geven.

Na het ingaan van de avondklok reden jongeren in ongeveer honderd auto's luid toeterend over het haventerrein, aldus de politie.

"De brandweer is bezig met blussen en de politie houdt de jongeren op een afstand zodat de brandweer daarbij niet gehinderd wordt", aldus een woordvoerder van de veiligheidsregio. Een uur na het ingaan van de avondklok waren er volgens haar nog altijd zo'n vijftig auto's op het haventerrein. Op diverse auto's zouden boodschappen als 'anti-lockdown' zijn geschreven.

Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog.