Netherlands

In ‘Coming 2 America’ krijgen de dames een genitale wasbeurt van een gespierde lakei

Recensie Film

Film/ komedie Door een proces over de auteursrechten en ruzie tussen komiek Eddie Murphy en de regisseur liet een vervolg op hitfilm ‘Coming to America’ 33 jaar op zich wachten. Het resultaat is een sequel die minder seksistisch is, en best onderhoudend.

Waarom duurde het 33 jaar voordat er een vervolg kwam op Coming to America? Dit vehikel voor Eddie Murphy op de top van zijn roem was in 1988 een monsterhit met 288 miljoen dollar recette in de VS alleen. En dan volgt hoe dan ook een ‘sequel’: zie Murphy’s filmseries Beverly Hills Cop, 48 Hours of The Nutty Professor.

Zo niet bij Coming to America, waarvan het succes Paramount volledig verraste. De studio was indertijd zo zeker van een zeperd dat er geen persvoorstelling werden ingelast. De kritieken waren inderdaad zuinig, maar het publiek omhelsde deze zwarte romantische komedie over de naïeve, verwende Afrikaanse prins die in het New Yorkse Queens zijn bruid vindt.

Waarom was Paramount zo onzeker? Het succes van Eddie Murphy in de jaren tachtig berustte – net als bij zijn grote voorganger Richard Pryor – op teamwerk van een kwikzilveren zwarte komiek en een stijve witte ‘straight man’. Coming to America was een zwart sprookje in een zwarte wijk, in barbershop, revivalkerk en louche hamburgertent. Een van de weinige blanken in de film is de bejaarde Joodse mopperpot Saul, Eddie Murphy in ‘whiteface’. Volgens regisseur John Landis was Saul een reactie op alle joodse entertainers die ooit blackface speelden.

De sfeer op de filmset van Coming to America was ijzig, zei Landis veel later. De onbevangen Murphy die hij kende van Trading Places (1983) zou zijn veranderd in een „klootzak en een varken” die meende dat „iedereen zijn reet moet kussen”. Murphy reageerde koeltjes en zei dat hij Landis, een halve paria door een verwijtbaar dodelijk ongeluk op de set van Twilight Zone: the Movie, alleen uit medelijden de regie had gegund. Die onmin weerhield het duo in 1994 helaas niet van een nieuwe samenwerking in Beverly Hills Cop 3, waarin Murphy weigerde grappig te zijn, volgens Landis omdat hij jaloers was op opkomende zwarte actiehelden als Denzel Washington en Wesley Snipes. Een actieheld werd Murphy nooit; zijn ster verbleekte en in de 21ste eeuw had alleen zijn stem nog succes als het ezeltje in animatieserie Shrek.

Coming to America groeide in diezelfde tijd met name bij zwart Amerika uit tot een cultfilm; een zwart sprookje dat zwarte trots uitdroeg bleef zeldzaam. Hollywood miste de clou van het succes: dat een wit publiek zich best wil identificeren met zwarte acteurs. Dat drong pas veel later door, toen het Afrikaanse schertskoninkrijk Zamunda een stoere make-over kreeg in het verborgen rijk Wakanda van superheldenfilm Black Panther (2018).

Arsenio Hall en Eddie Murphy in Coming 2 America. Foto Quantrell D. Colbert/ 2020 Paramount Pictures

En toch is dat niet de reden dat Coming to America eerder geen vervolg kreeg. Dat kwam door het langdurige proces van schrijver Art Buchwald tegen Paramount, die in 1983 een optie nam op diens ‘treatment’ (scriptidee) King for a Day over een verwende Afrikaanse despoot die tijdens een staatsbezoek wordt afgezet en zich moet zien te redden in het getto van Washington. Toen ook de rechter in Coming to America, volgens de studio naar een idee van Eddie Murphy, plagiaat ontwaarde, moest Paramount 19 procent van de nettowinst afdragen aan Buchwald. Waarna deze monsterhit door creatief boekhouden een verliespost bleek te zijn, al kocht Paramount na veel verwikkelingen Buchwald af voor negen ton. Maar een vervolgfilm was onder die omstandigheden te riskant.

https://www.youtube.com/watch?v=sY8gUtyeAKE

Of Coming 2 America winst of verlies boekt zullen we ook nooit weten: Paramount verkocht de film in oktober aan Amazon Prime. Dat getuigt, net als in 1988, van gering vertrouwen in een ‘franchise’ die het, als de bioscopen straks weer open gaan, had moeten opnemen tegen een stuwmeer aan uitgestelde blockbusterfilms.

Football news:

Villarreal stal de tweede Engelse finale - zal spelen voor de Europa League met Man United. Emery heeft een kans om deze titel te pakken voor de 4e keer
Guardiola ' s vader: Pep altijd beschouwd Messi de beste, maar wilde geen schade aan Barca veroorzaken door het nemen van de speler
Messi schreef aan Bartomeu je probeert me weer te neuken kort voor de aankondiging van zijn wens om Barca te verlaten
Cavani heeft 6 doelpunten en twee assists in zijn laatste 6 optredens voor Manchester United
Christian Pulisic: ik ben teleurgesteld. Ik wilde spelen met Real Madrid vanaf de eerste minuut
Alaba over het verlaten van Bayern: om te groeien, moet je uit je comfortzone. Ik wil iets nieuws proberen
Vader Courtois over Hazard lachen met Chelsea spelers: onverstandig en onprofessioneel