Netherlands

In 90 seconden: hittegolvencircus in Limburg, over hoe onze provincie meer en meer opwarmt

Jullie wilden een zomer? Nou we hebben een zomer hoor. We zitten middenin de warmste week ooit. En maak je borst maar nat. Want hittegolven worden steeds extremer. In 90 seconden laten we je zien hoe ook Limburg meer en meer opwarmt.

We wonen niet alleen in de mooiste, maar ook de warmste provincie van het land, vooral in de zomer. De hoogste temperatuur ooit in Limburg, werd vorig jaar gemeten in Arcen waar één van de drie Limburgse KNMI-weerstations staat. Daar werd het op 25 juli 40,2 graden. Dat is geen landelijk record trouwens. Want in het Brabantse dorpje Gilze Rijen, werd het op die dag nog net ietsje warmer.

Lees ook: Slaap niet naakt en neem vooral geen koude douche: met deze tips kom je de warme nacht door

Extreem hete periodes volgen elkaar steeds sneller op in Limburg en het aantal hittegolven neemt sinds de jaren negentig spectaculair toe, ziet ook onze Limburgse weergoeroe Thijs Zeelen. Noord-Limburg bereikte onlangs een mijlpaal: ,,We zijn nu bezig aan de veertigste hittegolf in dertig jaar sinds 1990 en daarvoor hadden we slechts tien hittegolven.” Nog spectaculairder is de toename van het aantal hittegolven in het zuiden van onze provincie zegt Zeelen: ,,We hebben een heel mooi KNMI-weerstation in Beek en daar hebben we sinds de klimaatsprong 26 hittegolven geteld. Terwijl er dertig jaar daarvoor slechts vijf hittegolven werden gemeten.”

Lees ook: Thuiswerken tijdens een hittegolf? Zo houd je het hoofd koel

Sinds 1990 is de gemiddelde jaartemperatuur met 1 graad gestegen. In de grafiek is goed te zien hoe de temperatuur in Limburg is opgelopen. En het is niet alleen warmer geworden, maar de afgelopen dertig jaar is het aantal zonuren met vijf procent toegenomen. Ook valt er in de zomer minder regen dan vroeger.

Het KNMI verwacht dat het de komende jaren alleen maar heter gaat worden en dat het aantal hittegolven nog verder zal toenemen. Als dat zo doorgaat kunnen we over dertig jaar spreken van Limbabwe.

Wil je nou alles weten over de klimaatverandering in onze provincie? Check dan delimburger.nl of klik op de linkjes in het artikel.

Football news:

Barcelona 's Interesse in Isak nam toe na Koeman' s benoeming. Larsson heeft een hoge dunk van de speler (Mundo Sebortivo)
Manuel Pellegrini: als je tegen Real Madrid en var speelt, is het te veel
PSV en Porto zijn geïnteresseerd in Barcelona middenvelder PUC. Volgens Mundo Deportivo willen PSV en Porto de club niet verlaten. De speler zelf is van plan om in de club te blijven en te vechten voor een plaats in het team. Puig heeft onlangs de Catalaanse directie op de hoogte gebracht van zijn onwil om Barca te verlaten, ondanks het feit dat hoofdcoach Ronald Koeman hem adviseerde om te vertrekken in bruikleen. De statistieken van de 21-jarige Spanjaard zijn hier te vinden
Puyol over Barcelona: als we het kampioenschap willen winnen, moeten we zeer goed presteren
Schalke heeft Wagner ontslagen. Het team heeft de Bundesliga niet meer gewonnen sinds januari
Iacini op 3:4 met Inter: zelfs een gelijkspel zou een oneerlijk resultaat, gezien hoeveel kansen Fiorentina maakte
Ramos Pro 3:2 met Betis: de scheidsrechter deed zijn best en deed niets met opzet